Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

#minhistoria – tack för era berättelser

/

Han var ganska så upprörd på mig, men talade i en resonerande ton. Han talade om att jag hade ljugit i mina artiklar om våld i hemmet. Det är män som oftast blir slagna i hemmet. Det är män som råkar illa ut. Och feminism är en rörelse som syftar till att ta all makt från männen.

Annons

Jag försökte säga att den gängse uppfattningen är att feminism strävar efter att frigöra både män och kvinnor. Då skrek han: ”Det är bullshit. BULLSHIT”. Jag satt i en restaurang med telefonen en bit från mitt öra. Vi testade prata igen. Det slutade med att han skrek bullshit igen.

Samtalet avslutades med att de inblandade parterna var överens om att de var oense. Med andra ord att han konstaterade att jag inte vet vad jag pratar om. Och att jag gett upp att förklara vad min serie egentligen handlade om.

Jag har fått ta emot liknande samtal under den vecka då ÖP publicerade min artikelserie Våld i hemmet. Jag har anklagats för att ljuga och för att medvetet bidra till att mörklägga sanningen. Sanningen att männen är det underordnade könet i samhället. Att männen är de som oftast drabbas av våld i familjen.

Det har hänvisats till forskning, där det i vissa fall är så att skribenterna har lämnat in en brasklapp om att det inte ska läggas för stor vikt vid deras resultat. Ett annat exempel som lyfts fram är en BRÅ-rapport, som har blivit starkt ifrågasatt.

Långt fler reaktioner har varit odelade positiva. Organisationer har velat ta del av materialet, det talas om att använda artikelserien på Mittuniversitetet och artiklarna har fått spridning långt utanför länsgränsen.

Men vad är det då jag har gjort? Det har jag berättat tidigare, men berättar gärna igen. Jag har begärt ut alla anmälningar som har med våld i nära relation att göra. Det handlar om exempelvis ofredanden, olaga hot och misshandel. Under förra året har det gjorts 311 anmälningar inom familjen och jag har läst dem alla.

De siffror jag presenterar är utifrån dessa förundersökningar. Det är inte ett fabrikat framsprungen ur en önskan att förtrycka män. Utan det är så här verkligheten ser ut. När det kommer till polisanmälningar för våld inom familjen.

Men mörkertalet då? Det är frågan som en del män väst fram i telefonluren. Mörkertal är andelen inträffade händelser som vi inte känner till och därför inte kan ta med i statistiken. Vi kan gissa. Vi kan göra stora enkätundersökningar. På det sättet kan vi komma fram till lite mer vetskap om mörkertalet. Men det är inte det jag har gjort.

Däremot har vi bett läsarna komma in med sina berättelser under #minhistoria. Vi har i dagsläget publicerat 23 sådana berättelser. Det var ett sätt för oss att be om er hjälp att sätta ljuset på det osynliga våldet. Och kanske skingra en del av mörkret runt mörkertalet. En av dessa historier är från en man som berättar om hur han utsatts för våld av sin dåvarande flickvän. Hur han skämdes. Det är en stark berättelse. En annan berättelse är från en kvinna som upprepade gånger våldtogs av sin sambo.

Alla av läsarnas #minhistoria är jobbiga att läsa. Det är fasansfulla berättelser från det som sker ute i vardagen i många hem i länet. Om slag och strypgrepp. Om våldtäkter och förföljelse. Om det som sker just nu någonstans.

Mitt i det som kan kännas som en fängelsehåla fylld med mörker, smärta och rädsla, så känner jag ändå glädje. Efter vår artikelserie har fler våldsutövare sökt hjälp hos Centrum mot våld. Och jag hoppas att de som valt att berätta sina historier om familjevåld kan känna att de fått dela med sig till någon som lyssnat. Att smärtan kanske har lättat något.

Jag känner mig innerligt stolt över att så många velat berätta om sina mörkaste stunder för oss på ÖP. Tack alla ni som har berättat om era privata helveten. Tack för att ni orkat.

ÖP granskar våldet i hemmen.

Är du en av de drabbade? Vill du dela med dig av din historia?

Hjälp oss att lyfta fram det osynliga familjevåldet – berätta under #minhistoria

Läsares #minhistoria:

Här har vi samlat alla starka berättelser.

Våld i hemmet / Dag 6:

Polischefen: Vi ska bära videokamera hela tiden

Polischefen: ”Vi ser inget behov av ett barnahus”

Våld i hemmet / Dag 5:

Samhällets svek mot våldsutsatta: Vägrar öppna barnahus och kvinnohus

Advokat: En rättsläkare skulle få fler våldsutövare fällda

Chatt: De svarade på frågor om hur man kan hantera sitt våldsamma humör

Våld i hemmet / Dag 4:

Han skulle aldrig säga emot chefen men hemma slår han sin fru: Så här beter sig den typiske våldsutövaren

Advokat: "Det är ett problem att männen i dag uppfostras av kvinnor"

Männen som vill sluta slå: Här får de hjälp

Chefredaktören: Vi män måste säga stopp

Våld i hemmet / Dag 3:

Ida utsattes för sexuella övergrepp som barn: "Han var ju en sådan som skulle skydda mig"

Polisen slår larm: Skolan tar inte sitt ansvar för att hjälpa drabbade barn

Så många barn utsätts för våld i familjen – en pappa "lugnade ned" dottern genom att slå med bälte

Hit kommer våldsutsatta barn i länet för att få hjälp

Våld i hemmet / Dag 2:

Eva flydde efter en skräckfylld natt

Så utsätts kvinnor för våld i hemmen: Våldtas, skuldsätts och förödmjukas

Unga kvinnor de mest utsatta – det här möts polisen av när de rycker ut

Brist på utrustning försvårar utredningar – så drabbas de utsatta

Våld i hemmet / Dag 1:

ÖP blottlägger familjevåldet i ny granskning

Pappan bröt dotterns näsben - se ett år av våldsanmälningar här

8 av 10 anmälningar om familjevåld lades ned: "Viljan saknas"

Hjälp oss att lyfta fram det osynliga familjevåldet – berätta under #minhistoria

Krönika: Jag är förfärad, arg, ledsen och upprorisk

Chefredaktören: Vi män måste säga stopp

Hit kan du som drabbad vända dig

Mer läsning

Annons