Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkpriset höjs 1 krona – bonden får 15–20 öre

Milko har efter en dialog med handeln fått igenom en höjning med 1 krona på landskapsmjölken. Pengarna ska gå direkt till Milkos bönder.

Annons

Från vecka 37, 8 september, får Milko i genom en höjning på 1 krona i alla butiker där landskapsmjölken säljs.

– Prishöjningen gäller i alla kedjor som säljer vår landskapsmjölk i Milkoland, säger vd Erik Gumabon.

Förhandlingarna med dagligvarukedjorna har pågått sedan i vintras. Även Coop, som för en tid sedan tecknade ett nationellt avtal med Arla, vill vara med.

– Prishöjningen med 1 krona på landskapsmjölk innebär en inkomstförstärkning på 15–20 öre per kilo levererad mjölk för Milkobonden, eftersom extrakronan slås ut på all invägd mjölk. En del av den mjölk som levereras blir ju fil, grädde och yoghurt. Vi kommer att hålla våra böcker öppna för den som vill kontrollera att prishöjningen verkligen går till bonden och inte stannar i Milko.

Per Åsling ser uppgörelsen som ett trendbrott och att konsumenten har förstått det svåra läget för mjölkbonden. Prishöjningen har dessutom gått att få igenom utan att Milko har tvingats till prissänkningar på några andra produkter.

– Nej, vi har inte behövt göra några sådana eftergifter.

– Bokslutet för första kvartalet är positivt. Både försäljning och resultat är bättre än budget, säger Erik Gumabon.

– Det som sägs om att Milko är konkursmässigt är blaha blaha, och det kommer från folk som inte vet. Visst är det tufft för Milko och mjölkproducenterna, men vi jobbar efter uppgjord plan.

Erik Gumabon medger att det som skrivits om checkräkningen stämmer och även att ett lån ska omförhandlas.

– Vi ska lägga om ett banklån, men det är bara positivt med dagens låga räntor. Vi är absolut inte uträknade och jag ser fram emot Milkos stämma på måndag i Falun, säger Erik Gumabon.

Mer läsning

Annons