Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag ska kunna stoppa offentlig affärsverksamhet

/
  • Fröjas Trädgårdar vid Rösta är i dag mer inriktad på rehabilitering än på produktion av växter. Men verksamheten kan komma att ifrågasättas när ny lagstiftning införs från nyår, och som vill stoppa offentligt driven affärsverksamhet.

Nu stoppas kommunala gym, caféer och renhållningsverksamhet om det finns bättre privata alternativ.

Annons

Tanken är att kommunal säljverksamhet ska kunna förbjudas om den anses snedvrida konkurrensen. Det kan handla om kommunala caféer, bagerier, gym, friskvårdstjänster, återvinningstjänster och en hel del annat.

som har gett regeringen föreslag om en rad åtgärder för att öka konkurrensen, vill ha ett förbud när myndighetsutövning blandas med näringsverksamhet. Myndigheter ska inte bedriva sådan verksamhet som direkt konkurrerar med privata företag.

Den nya lagen förväntas träda i kraft från nyår, men undantag ska kunna göras för social verksamhet som när utvecklingsstörda sysselsätts med caféverksamhet.

har under flera år anpassat sin verksamhet, och i dag är driften av sådan verksamhet upphandlad.

– Vår utgångspunkt är att vi inte driver verksamhet som kan drivas privat, och därför ser jag inga stora förändringar för vår del, säger kommundirektör Bengt Marsh.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson konstaterar att Frösötornet, Verkön och serveringen i Badhusparken och på Thomée är upphandlade. Även Storsjöbadets nya gym och caféet i biblioteket är utlagt på entreprenad.

Under de senaste åren har kommunen rensat upp i sin blandekonomiska butik, och bland annat drivs nu Rådhuscaféet i privat regi.

– Vi hade Z-Rondellen, men den avknoppades för något år sedan, och en ny upphandling av driften är nu på gång av Storsjöbadet och serveringen där. Det finns inget skäl för kommunen att driva det som inte är kommunala uppgifter, säger kommunalrådet AnnSofi Andersson (S).

berörs av den nya lagstiftningen. Fröjas Trädgårdar i Ås har under senare år tonat ner sin verksamhet.

– Vi jobbar nu mer rehabilitering där människa ska må bättre, och inte i första hand med produktion av blommor. Blommor blir mer en restprodukt, som vi antingen komposterar eller säljer till marknadspris, säger Nils Hultin, verksamhetschef vid JiLU, Jämtlands institut för landsbygdsutveckling.

har tonat ner både sin reklam och försäljning och Nils Hultin uppskattar försäljningen till mellan 50 000–100 000 kronor per år. Även getmejeriets roll kan bli föremål för diskussion.

– Samma problem är det med ostarna som produceras vid utbildningsmejeriet, men som vi i dag säljer i stället för att låta dem gå till destruktion.

I dag säljs ost för 400 000–500 000 kronor per år från mejeriet, men samtidigt kostar utbildningen ändå landstinget 1 miljon kronor netto per år. Landstingets dåliga ekonomi ser nu ut att fälla getmejeriet, innan den nya konkurrenslagen gör det. Landstingsfullmäktige har beslutat om nedläggning snarast möjligt och senast till årsskiftet.

– Jag hoppas att det ska kunna fortsätta i annan regi, och där andra intressenter tar över, säger Nils Hultin.

Mer läsning

Annons