Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika villkor för insemination

I södra Sverige får lesbiska kvinnor betala 300 kronor för att få hjälp med insemination.
Landstinget i Jämtland tar 8 000 kronor.

Annons

– Vi betraktar inte insemination som sjukvård, säger Torbjörn Midunger, förbundsdirektör på Norrlandstingens regionförbund.

För fyra år sedan fick lesbiska kvinnor laglig rätt till insemination på svenska sjukhus. Men det är stora skillnader när det gäller avgifter och väntetider, visar en granskning som Svenska Dagbladet har gjort.

Landstinget i Skåne tar lika mycket som för ett vanligt läkarbesök, 300 kronor. I bland annat Jämtlands och Västernorrlands län får kvinnorna stå för hela kostnaden, 8 000 kronor, själva.

Torbjörn Midunger säger att Norrlandstingen har likställt lesbiska par med heterosexuella.

– Befruktningen är ju ingen sjukvård i vanlig mening om det är en kvinna som kan få barn. Om det däremot finns hinder för att bli gravid så bekostar vi utredning och ett försök med provrörsbefruktning.

Varför landstingen gör så olika bedömningar kan han inte svara på.

– Vi har varit mer restriktiva häruppe. Det är en avvägning i förhållande till ekonomi och kostnader.

Väntetiden för att få hjälp med en insemination i Umeå är ett år. Göteborg har två års väntetid medan Malmö inte har någon kö alls, skriver Svenska Dagbladet.

Möjligheten för heterosexuella par att få hjälp med provrörsbefruktning skiljer sig också mellan landstingen. Norrlandstingen begränsade redan för flera år sedan antalet fria provrörsbefruktningar till ett försök per par.

– Kön var så lång att vi var tvungna att göra något. På det sättet fick alla par åtminstone en chans var, säger Torbjörn Midunger.

 

Mer läsning

Annons