Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖP-appen är utvecklad för att lyfta journalistiken lokalt

/

På helgerna handlar jag ofta mat i en affär som skulle kunna beskrivas som en lanthandel. Jag antar att butiken, som för övrigt är mycket välsorterad, nuförtiden kallas nära eller något liknande.

Annons

Här hittar du vår nya nyhetsapp för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Varje gång jag kliver in genom dörren kastar jag ett öga på anslagstavlan till höger. Den är full av olika budskap. Om evenemang, konserter, upprop för eller emot något, nystartade företag, var det arrangeras fisketävlingar, dagisplatsefterlysningar och hur skidspåren ser ut. Om borttappade nycklar och våningssängar till salu. 

Så här på vintern är anslagstavlan ofta nedisad och frostig. Samtidigt som uppdateringen av informationsutbudet inte alltid är dagsfärsk. Ny information klistras över budskap som tycks ha gjort sitt i ett slags anslagstavlans ekosystem. Blandningen av gammalt och nytt blir ett tidsdokument över vad som är på gång.

Det är alltid spännande läsning om sånt som händer där jag finns.

Nära journalistik handlar om just precis det.

Lokala nyheter, det vill säga vad politikerna har för sig eller hur det gick för fotbollslaget och så vidare, men också allt annat som rör sig där jag ofta tillbringar helgerna.

Just nu diskuteras mycket vart lokaljournalistiken är på väg i den digitala samhällsomvandlingen.

Att oberoende lokal journalistik blir viktigare råder ingen tvekan om när tillvaron globaliseras genom att enorma mängder information plötsligt ligger öppna för alla. Samtidigt som nyhetsflödet riskerar att avgränsas till en skyddad sfär i slutna grupper på Facebook eller andra plattformar.

Men hur ska journalistiken nå ut? Vad är den digitala anslagstavlan nära dig i framtiden?

Uppdaterade journalister behöver vara närvarande och tillgängliga för sina läsare. Inom medieforskningen används ibland metoden att räkna antalet lokalredaktioner och jämföra bakåt i tiden som ett sätt att mäta närvaro och därmed kvalitén på journalistiken. Östersunds-Posten har i dag lokalredaktörer placerade på fyra orter. I början av 1990-talet var det fler men räknesättet känns som ett trubbigt verktyg när teknikutvecklingen gör att närvaro lika mycket kan vara digital som fysisk på plats.

På ÖP och inom hela Mittmedia har vi bestämt oss för strategin att samtidigt som våra reportrar blir mer rörliga ute satsa på avancerad teknisk utveckling för att digitalt förnya den lokala journalistiken.

Därför känns det mycket bra att i dag kunna presentera den nya ÖP-appen!

Nyhetsappen har testkörts i en mindre grupp sedan i höstas men nu är det premiär på riktigt. Appen kan laddas ner i mobiltelefonen eller i en surfplatta. Hur det går till och hur appen fungerar kommer vi berätta mer om i en serie artiklar under de närmaste veckorna. Dessutom finns från och med i dag en chatt för frågor och svar om du har problem med att komma i gång.

Det unika med ÖP-appen är att den framför allt är utvecklad för att lyfta journalistiken lokalt. Du kan själv på en karta markera vilket område du vill ha nyheter ifrån. Varje gång vi publicerar en artikel som berättar om något i ditt närområde kan du få en påminnelse i form av en pushnotis. Du kan alltså skapa ditt eget nyhetsflöde.

Behöver jag säga att jag i min app redan ställt in nyhetsbevakningen på området där min lanthandel ligger i mitt i byn, men jag kommer fortsätta att snegla på anslagstavlan vid dörren. 

Missa inte vår nya nyhetsapp för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Läs mer:

Så gör du för att få pushnotiser till din telefon

Vanliga frågor och svar om appen

Mer läsning

Annons