Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Organisation protesterar mot dyr kontanthantering – träffade landshövdingen i dag

/

Föreningar och glesbygdsbutiker får ta en stor ekonomisk smäll när bankkontor läggs ned på mindre orter.
Det menar organisationen Hela Sverige ska leva som lämnade en skrivelse till landshövdingen Jöran Hägglund under torsdagen.

Annons

LÄS MER: Länsstyrelsen ser problem med att bankerna slutar med kontanter i glesbygd

– Kontanthanteringen som bankerna själva skötte förut har nu stjälpts över på lokala butiker, kiosker och bensinmackar. De får överta rånrisken och kostnaden för att hantera kontanterna, säger Håkan Toresson som är engagerad i Hela Sverige ska leva.

Oavsett om butikerna låter kunderna betala med kort eller kontanter så är de förlorare, menar han.

– Värdebolagen och bankerna tar väldiga avgifter för att hantera det här. De tjänar också på det genom att styra över människor till de digitala sätten att betala och tar avgifter för det.

Organisationen tar en glesbygdsbutik i Jämtland som ett exempel i sin skrivelse. Där kostar kontanthanteringen uppåt 20 000 kronor per år.

– Det är likadant om man ska bli av med kontanter som en förening eller som ett litet företag i glesbygden. Det kostar skjortan att hantera.

Den som driver en verksamhet på landsbygden kan tvingas åka långt för att sätta in kontanterna på ett konto och det kostar både tid och pengar. Alternativet är att ta en större säkerhetsrisk genom att förvara kassan i sina lokaler. En annan lösning är att köpa in tjänsten från ett värdebolag som hämtar eller lämnar pengar men det är också dyrt, enligt Håkan Toresson. När nya sätt att betala blir allt mer populära i städerna hänger inte verksameter i glesbygden med i utvecklingen.

– Förutsättningen för att alla ska kunna använda de digitala betalningsmedlen är att vi har ett utbyggt fibernät över hela landet och att det verkligen fungerar. Det är vi långt ifrån i dag.

Ytterligare ett skäl till att inte dra in kontanthanteringen är att vissa grupper får det svårare, menar Håkan Toresson.

– De äldre människorna blir strandsatta om de kanske har använt kontanter i hela sitt liv.

Nu vill organisationen Hela Sverige ska leva att frågan ska upp i riksdagen och att bankerna ska få mindre makt över betalmedlen.

– Det man kan ana är att de vill ha monopol på det här med hur folk ska betala och då tappar vi kontrollen över det. För detta är inte politiskt styrt som det borde vara.

Håkan Toresson är nöjd med dagens träff med landshövdingen.

– Det var ett bra första möte där vi öppnade en kanal till dialog, säger han.

Läs mer:

Kontantlöst samhälle missgynnar glesbygden

Brist på kontanter drabbar småhandlare

Kontantlöst i Funäsdalen när bankomaten krånglar

Mer läsning

Annons