Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport: så går flyktingmottagandet i länet

Verksamheterna som kräver socialsekreterare och gode män är de som har svårast att hinna med sina arbetsuppgifter under den rådande flyktingkrisen, medan vård och skola fortfarande klarar sig hyfsat.

Annons

Det framgår av den veckorapport som Länsstyrelsen i Jämtland skickade till Myndigheten för samhällsskydd, MSB, och beredskap förra fredagen.

Det stora antalet asylsökare anges ha en betydande påverkan på både socialtjänster och överförmyndarnämnder i alla länets kommuner, med väldigt hög belastning på personalen och verksamheter som bara delvis lyckas genomföra sina uppdrag enligt plan.

Inom socialtjänsterna handlar det i hög grad om att man inte lyckas rekrytera ny personal tillräckligt snabbt och för överförmyndarnämnderna är det att gode män inte hinner utbildas innan de får sina uppdrag.

Dessa problem stämmer väl överens med läget i hela Sverige, enligt MSB:s nationella rapport, med undantag för vissa kommuner i landet där situationen anses börja bli så kritisk att den riskerar att gå ut över rättssäkerheten.

När det gäller sjukvården ser det generellt sett bättre ut i länet, enligt Länsstyrelsens rapport. Psykiatrin kämpar visserligen med att hinna med nya traumatiserade patienter utan ordnade livsförhållanden och det blir mindre förseningar inom barnhälsovården, men krisens påverkan på verksamheterna anses ändå vara måttlig i det här läget.

När det gäller skolan, inklusive förskolor och svenska för invandrare så uppger hälften av länets kommuner att de är måttligt belastade av situationen medan den andra hälften uppger att den börjar bli övermäktig, främst på grund av brist på lokaler och personal.

Mer läsning

Annons