Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket snusar, röker och motionerar vi i länet

Vi snusar. Vi röker. Och tränar mer än svensken i gemen.

Annons

Det är DN som tagit del av folkhälsoinstitutets årliga och just avslutade kartläggning av våra levnadsvanor. För jämtlänningen är resultatet lite udda.

Tillsammans med norrbottningar och västerbottningar snusar jämtlänningar mest av alla svenskar. 15 procent av de som svarat uppger att de snusat varje dag under senaste året. Snittet för riket ligger på 11 procent.

Undersökningen vänder sig till personer mellan 16 och 84 år som fått svara på frågor om hälsa och vanor.

Jämtlänningen röker mycket också. Undersökningen visar att tolv procent av de tillfrågade svarade att de rökte varje dag. Men mest röks det i Östergötlands län. Där uppgav 13 procent att de rökt dagligen förra året.

Men trots jämtlänningens försmak för tobak i olika former finns det hopp. Enligt folkhälsoinstitutet är vi nämligen också mer fysiskt aktiva jämför med övriga svenskar. 69 procent av jämtlänningarna uppgav att de ägnat sig åt fysisk aktivitet minst 30 minuter per dag under förra året.

Där ligger vi bra till. Bara hallänningarna är bättre där 70 procent ägnat sig åt fysisk aktivitet varje dag förra året. Snittet för riket ligger på 66 procent.

Enligt DN speglar vanorna de sociala klyftorna i landet.

– De som har längst utbildning röker avsevärt mindre än de som har det sämst ställt. De som har psykiatriska diagnoser röker allra mest, säger till DN Hans Gilljam, ordförande för Läkare mot tobak.

Enligt föreningen är minskad rökning det bästa och enklaste sättet att minska hälsoklyftorna i samhället.

Nya spår i jakten på storsnustjuvar

I dag lanserades stjärnkockens lyxsnus

Snodde kvarts miljon snusdosor

Mer läsning

Annons