Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saila Quicklund (M): Därför vill regeringen ha storregioner

/

Det finns inga belägg för att en storregion i Norrland skulle vara bra för utvecklingen. Det anser Saila Quicklund (M), riksdagsledamot. Hon tror att den planerade regionreformen egentligen handlar om något annat.

Annons

Hon tycker att det finns anledning att ifrågasätta regeringens påstående om att hälso- och sjukvården kräver en ny regionindelning för att fungera i framtiden. Hon har inte sett någon analys som övertygar henne om att så skulle vara fallet.

– Regeringen kan inte förklara hur ekonomin i landstingen ska bli bättre. Inte heller hur kvaliteten eller tillgängligheten i vården ska bli bättre. Man har inget underlag som visar det.

Saila Quicklund anar att regeringen har en annan agenda än den som förekommer i det offentliga samtalet. Hon tror att det ytterst handlar om att stärka den rödgröna makten. Hon hänvisar till kartan som Indelningskommittén presenterade för en tid sedan och som visar ett förslag där dagens 21 landsting/regioner minskas till sex storregioner. I dag har Moderaterna ordförandeposten i fem landsting och regioner. Om den föreslagna regionindelningen har gällt vid 2014 års landstingsval hade fem av sex regioner haft en rödgrön majoritet. Det visar en sammanställning som Dagens Samhälle har gjort.

Det är här man finner den verkliga orsaken till den föreslagna regionindelningen, anser Saila Quicklund.

– Jag kan inte säga att det är så, men när jag lägger ihop flera saker är det mycket som pekar i den riktningen. Det blir en politisk maktförskjutning, den föreslagna regionindelningen stärker det rödgröna maktinnehavet. Men man har använt sjukvården som argument.

Läs också: Politiker kritiserar Norrlandstingens förberedelser för storregion

Hon säger att hon inte är emot nya regionindelningar på ett generellt plan, men i så fall måste drivkraften komma underifrån. Moderaternas länsförbundsstyrelse har beslutat att säga nej till att Jämtlands län ska ingå i en storregion. Det finns inte mycket att vinna på att ingå i en storregion tillsammans med de tre andra landstingen i nordligaste delen av landet, anser Saila Quicklund.

– I en storregion är jag rädd att man centraliserar verksamhet från Östersunds sjukhus till Umeå.

Läs mer:

Politiker vill ha folkomröstning om storregion

SD motarbetar bildandet av storregion

Anna Hildebrand (MP) om storregion: – För mig är det här en demokratireform

Mer läsning

Annons