Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterbuset som polisen rasar över

/
  • Bilderna från den här filmen på internetsajten Youtube visar hur några skoterförare kör på fjälltoppar i länet, ett klart lagbrott enligt polisen.

Studera ­bilderna ovan. Det är videoklipp från internetsajten Youtube som visar hur några skoter­åkare buskör på fjälltopp­ar. Det här får polisen att reagera starkt.

Annons

– Omdömeslöst och väldigt beklagligt, säger Urban Dahlbäck, förundersökningsledare på trafikavdelningen på Östersundspolisen.

Det är inte ovanligt att polisen och länsstyrelsen får in rapporter om buskörning inom förbudsområden i Jämtlandsfjällen, och att de med helikoptrar får jaga ner skoterförare från fjälltoppar i naturreservat.

på länsstyrelsen berättar:

– Jo, vi har problem i vissa regleringsområden och naturreservat. Offerdals- och Hotagsfjällen är utsatta, troligen beroende på den skoterkultur som finns i de trakterna, men vi vet ju inte orsakerna säkert.

påsk igen – och det är en högtid för skoterfolket. De flesta sköter sig exemplariskt, men polisen gör sig återigen redo för att patrullera fjällen med helikoptrar i jakten på skoterbusar.

De hoppas slippa möta scener som på bilderna ovan, där förarna gasar uppför fjällsluttningar utan respekt för regler och naturen. Enligt titeln på Youtube är filmen inspelad i Jämtlandsfjällen.

– Det är ingen tvekan om att förarna på bilderna kör i förbudsområde, vilket är ett brott mot terrängkörningslagen. Vi kan inte helt säkert säga vilket område just det här är filmat i, men de kör ju hur som helst mer än 50 meter från leden och begår således brott, säger polisen Urban Dahlbäck.

– Vi har nog ingen chans att gå vidare med just det här fallet, eftersom förarna har hjälmar på sig. Annars är det dagsböter som gäller vid den här typen av brott.

– De vill väl visa upp sig för andra, men det är väldigt beklagligt eftersom risken finns att fler hakar på. Den är en liten klick av förare som skapar en misstro mot andra skoteråkare, det flesta sköter sig bra. I förlängningen kan det här beteendet innebära att det blir ännu strängare regler och ännu mindre ytor som upplåts för skotertrafik. Man kan säga att de binder ris kring egen rygg, säger Urban Dahlbäck.

Mer läsning

Annons