Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart finns kartan över framtidens regioner

/

I mars kommer regeringens utredare att presentera en karta över hur framtidens regionindelning kan komma att se ut.

Annons

I rapporteringen och debatten kring ny regionindelning har en storregion i Norrland framställts som ett troligt scenario när läns- och landstingsindelningen ska ändras framöver och förändringen kan vara på plats redan 2019. I direktiven till Indelningskommittén, som utreder frågan, ingår ett ta fram förslag som gör det möjligt.

I juni kommer ett delbetänkande, men redan i mars kommer en karta att presenteras. Den kommer att ge en indikation om hur landets regioner kan komma att se ut framöver.

– Kartan blir ett underlag för fortsatta diskussioner. För att komma vidare från de principiella diskussionerna vi har haft nu behöver landstingen ett underlag för att gå vidare till mer konkreta diskussioner, säger Kent Johansson, vice ordförande i kommittén, till Dagens Medicin.

Kartan, som alltså inte ska ses som ett färdigt förslag, kommer att utformas utifrån några utgångspunkter. Utredarna anser att framtidens regioner ska vara "jämnstarka" med avseende på invånarantal, skattekraft och ekonomisk styrka.

– Det har funnits kritik mot både en nedre och en övre gräns för befolkning. Vi kommer inte att föreslå någon exakt gräns men Skåne och Västra Götaland är riktmärken när det gäller storleken, säger Kent Johansson.

En av utgångspunkterna handlar om den högspecialiserade vården. Här anser Barbro Holmberg, ordförande i kommittén, och Kent Johansson, att regionerna ska klara av att hantera "regionalt högspecialiserad vård", ett begrepp som inte är helt definierat ännu. De två övriga utgångspunkterna är "kapacitet att bygga strukturer för regional utveckling" och "utgå från befintliga samverkansmönster", skriver Dagens Medicin.

Politiska företrädare för Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland har uttalat sig positivt om en storregion i Norrland. Från Region Jämtland Härjedalen har Ann-Marie Johansson (S), regionråd, uttryckt skepsis, men tror inte att det är realistiskt att försöka stoppa planerna på en storregion. Den framkomliga vägen är att delta i diskussionerna för att hävda länets intressen och göra det bästa av situationen, anser hon.

Läs mer:

Ann-Marie Johansson (S) om en storregion i Norrland

Debatt: Storregion utan konsekvensanalys

Debatt: Inget pekar mot en norrländsk storregion

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android.

Mer läsning

Annons