Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan det bli stopp för ungdomar som vill jobba extra

/
  • Wisam Gharzoul driver Subway i Östersund, han har en vikarie under 18 som jobbar bakom disken då och då. Han skulle gärna ha fler om det inte vore för lagarna som sätter käppar i hjulet.– Vi har en kille under 18 som jobbar här. Han jobbar korta pass då och då, han ska vara här lite extra i sommar, han är väldigt duktig och har praktiserat här ett par gånger, det är egentligen enbart därför han får vara här.– Jobbar man här så blir det ofta många kvälls- och nattpass, man ska kunna ta ansvar och ta hand om kassan. Jag får inte lägga ansvar på någon som är under 18, de får inte hantera kassan och de får inte jobba efter klockan tio på kvällen. Det har inte varit något problem med de minderåriga som har jobbat här och jag skulle gärna ha anställt fler, men det finns redan lagar som sätter stopp för det.
  • Karen Christensen och hennes 16-åriga dotter Tove håller med om att minderåriga inte borde få arbeta på ställen där man serverar alkohol, men de tycker inte att  Arbetsmiljöverkets förslag gynnar ungdomarna i övrigt.– Jag tycker inte alls att det är bra, man pratar hela tiden om att man vill få in ungdomar på arbetsmarknaden och med det här förslaget blir det ju precis tvärtom. Ju tidigare man börjar förstå vad det innebär att jobba och lär sig att handskas med sin egen ekonomi desto bättre, eller?Karen håller med:– Ju längre man väntar med att ta klivet ut i arbetslivet desto svårare blir det väl att vänja sig vid det. Det kanske även blir en ekonomisk skillnad för oss som är föräldrar, om man som ung har vant sig vid att ha en inkomst så är det nog svårt att gå tillbaka till att bara klara sig på studiebidrag.
  • Olle Ackeflo, 16, och Johan Folkesson, 17, håller inte med Arbetsmiljöverket.– Man bör väl få jobba som man vill, jag tycker inte att timmarna i skolan är likvärdiga med de timmar som man jobbar extra. Om man sedan jobbar lite för många timmar och inte får tid för skolan så är väl det föräldrarnas ansvar. Inte Arbetsmiljöverkets, säger Olle.– Alla behöver ju pengar och om man är mogen nog att ha ett extrajobb så borde man väl klara av att hantera det där på egen hand. Att kunna sköta båda delarna, förklarar Johan.Olle går musiklinjen på Palmcrantzskolan och spelar i ett coverband på fritiden. Han förstår om folk är oroliga över att minderåriga ska jobba på ställen där det serveras alkohol, men tycker inte att det borde förbjudas.– Jag tycker att det är dåligt om det ska förbjudas, för oss har det fungerat väldigt bra när vi har varit ute och spelat på krogen. Folk tror kanske att vi uppmuntras att dricka och sådär, men vi blir nog mest avskräckta.

Finansierar du körlektionerna med ett extrajobb? Passa på, snart kan det vara slut med det.

Annons

Arbetsmiljöverket har lämnat in ett förslag på nya föreskrifter gällande minderåriga i arbetslivet.

Förslaget innebär bland annat att ungdomar under 18 år inte ska få arbeta på arbetsplatser där man serverar alkohol och att skoltiden ska räknas in i den totala veckoarbetstiden.

Veckoarbetstiden får inte överskrida 40 timmar, och förslaget minskar kraftigt ungdomars möjligheter att jobba extra på fritiden. Förslaget är tänkt att börja gälla 1 maj 2010 och påverkar såväl minderåriga som föräldrar och arbetsgivare.

Mer läsning

Annons