Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart världens högsta bensinskatt: "Det här är det värsta knivhugget du kan ge"

/
  • Den svenska bensinskatten kan vara världens högsta inom några år, varnar Bil Sweden.
  • Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

Vid årsskiftet höjs bensinskatten igen – och kommer att fortsätta att höjas automatiskt varje år. Inom några år kan Sverige ha världens högsta bensinskatt, varnar branschorganisationen Bil Sweden.
Trots det har det förmodligen aldrig varit billigare att köra bil.

Annons

Trots vallöften om att inte röra bensinskatten höjdes den i år. Och nästa år höjs den igen med 23,75 öre för privatpersoner. Nytt är också att bensinskatten i fortsättningen ska räknas upp automatiskt med inflationen plus två procent.

Regeringen motiverar höjningen med att staten har underskott i finanserna och att skatten är bra för miljön.

Det innebär att Sverige inom några år kan ha världens högsta bensinskatt, påpekar Bil Swedens vd Bertil Moldén kritiskt.

– Vi tänker framförallt på de som inte har alternativ till bilen. I Stockholm, Göteborg och Malmö kan man åtminstone stava till kollektiva transporter, men kommer du minsta utanför – vad är alternativet då? säger han.

– Politikerna säger att vi ska hålla landsbygden levande, men det här är det värsta knivhugget du kan ge i det avseendet.

Regeringen kompenserar dock jord- och skogsbruket för skattehöjningen.

Lågt bensinpris

Ändå får man gå tillbaka till 2010 för att hitta ett lägre bensinpris vid pumpen än vad vi har i dag – trots att bensinskatten har höjts. Räknas dessutom inflationen in och det faktum att bilarna drar mindre än förr, så har det inte varit billigare att köra på väldigt, väldigt länge.

TT: Vad spelar det då för roll om skatten höjs, när priset ändå är jämförelsevis lågt?

– Det argumentet använder politikerna. Men vad händer om det blir en kris igen och oljepriset stiger, finns det då följsamhet åt andra hållet? Det kan ingen svara på, säger Bertil Moldén.

– Vi ska väl inte peka finger åt andra. Men är det skatteinkomster man letar efter så höj skatten för tobak och alkohol, som bara vållar en massa problem.

Morötter

Han efterlyser morötter snarare än piska för att ställa om den svenska fordonsflottan, som måste bli mer energieffektiv och använda alternativa bränslen. Den bästa lösningen för en enskild individ just nu är att byta bil och välja snålare och snålare, anser Moldén.

– Men det går ju inte att komma lägre än noll. Då är det elbil, tallolja eller vätgas som gäller, säger han.

Mer läsning

Annons