Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor blodbrist i landet

Akademiska sjukhuset i Uppsala har tvingats ställa in omkring 15-tal planerade operationer av patienter med blodgrupperna 0 och B på grund av blodbrist. Men i landstinget i Jämtland finns ingen blodbrist

Annons

Jämtlands läns landsting är i princip självförsörjande när det gäller blod.
– Det ser bra ut hos oss. Det beror på att vi har en trogen och bra grupp med blodgivare. Vi har en generös skara människor i länet som ger blod, säger Mikael Ferm, chef för Storsjötappen på Östersunds sjukhus.
Värre är det på andra platser i Sverige. Enligt Johan Rönnelid, överläkare inom klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som har pratat med TT är blodbristen är stor på samtliga landets universitetssjukhus.
Situationen är särskilt alarmerande genom att bristen uppkommit redan i maj eftersom det inte är förrän under semesterperioden som sjukhusen normalt brukar får problem.
I Uppsala har flera operationer fått ställa in. Att sjukhuset tvingas ställa in operationer är mycket sällsynt och har inte hänt på flera år. Enligt Johan Rönnelid är orsaken till bristen på blod uppges vara en alltmer avancerad sjukvård där ingreppen kräver mer blod. Landstinget i Jämtland har inte märkt av det.
– Vi får in en jämn nivå med blod. Men om det exempelvis händer en större olycka eller liknande hos oss kan det uppstå blodbrist. , säger Mikael Ferm.
Även om det ser bra ut i Jämtlands län så tar landstinget emot nya blodgivare. Hållbarheten för blod är ungefär sex veckor.
– Vi behöver alltid nya blodgivare, säger Ferm.

Mer läsning

Annons