Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svininfluensan drabbar länet hårdare än vanligt – och nu kommer en influensa till

/
  • Smittskyddsläkare Micael Widergren säger att årets säsongsinfluensa hör till de starkare.

Årets säsongsinfluensa har drabbat ovanligt många länsbor. Och än är det inte över.
– Det här är en av de starkare influensasäsongerna, säger smittskyddsläkare Micael Widerström.

Annons

Säsongsinfluensa är samlingsnamnet som normalt används för de tre vanligast förekommande typerna: svin- och Hongkonginfluensa samt influensa typ B. Vissa år härjar alla tre typerna men i år handlar det mest om svininfluensa, berättar smittskyddsläkare Micael Widerström:

– Det drog i gång innan jul vilket är lite tidigare än vanligt. Sen tog det fart igen efter nyår, när skolorna började, med en topp runt vecka 6.

Årets influensa har drabbat barn och unga vuxna särskilt hårt.

– Just nu har vi en stor population barn som inte är immuna, de har inte träffat på svininfluensan tidigare. Äldre verkar ha klarat sig bättre, de har kvar gammalt immunologiskt minne, säger Micael Widerstrand.

Mellan 5 och 10 personer har hittills varit tvungna att läggas in för intensivvård på Östersunds sjukhus på grund av influensan. I de flesta fallen har det då handlat om andningssvikt på grund av lunginflammation. Någon enstaka patient har även skickats vidare till annat sjukhus för att få hjälp med andningen via en konstgjord lunga, enligt Micael Widerstrand.

Även om influensasäsongen nu är på upphällningen och verkar klinga av är det ännu för tidigt att ropa faran över. Det är inte ovanligt att influensasäsongen håller i sig en bit in i maj månad, bland annat beroende på väderleken.

– Nu har vi eftersläntrare av influensa B. Den täcks tyvärr inte av årets vaccin mot säsongsinfluensa och drabbar både yngre och äldre, säger Micael Widerstrand.

Tillhör man riskgrupperna och drabbas av influensa lyder rådet att kontakta sjukvårdsupplysningen 1177.

Läs även:

Många svårt sjuka i årets influensa

Knepen för att besegra influensan

Victoria avbryter besöket i Östersund på grund av influensa

Mer läsning

Annons