Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsdag: Rättvis täckning debatteras – se allt live på OP.se och LTZ.se

/


På torsdag sänds en direktsänd debatt från Folkets Hus i Strömsund. Initiativet till debatten kommer från utgivarna för SVT Nyheter Jämtland, Sveriges Radio Jämtland, Länstidningen och Östersunds-Posten. Syftet är att belysa frågan om rättvis internettäckning för alla.

Annons

#rättvistäckning: Detta har hänt

Enligt FN:s deklaration om mänskliga rättigheter har alla rätt att ta emot och sprida information. När det fasta telefonnätet försvinner är det en förutsättning att alla har tillgång till bra internet. I dag finns det flera platser i Jämtlands län där täckningen inte räcker till, och det faktumet ska debatteras i Strömsund under torsdagen.

– Alla har inte samma tillgång till internet, och internet är förutsättningen för all service. Så är det, säger Maria Lindholm, reporter på Östersunds-Posten och en av två journalister som kommer programleda den direktsända debatten från Folkets Hus.

Maria Lindholm har skrivit flera artiklar om täckning och ser frågan som en av de viktigaste för möjligheten att bo i glesbygd.

– När all gammal teknik byts ut mot ny så förutsätter det att internet fungerar, all service och modernt liv förutsätter det. Kanske är det mer demokratisk rättvisa att ha bredband än en affär, om man bor i en liten by i glesbygd, säger hon.

Till debatten kommer it-minister Mehmet Kaplan (mp) att delta via länk. Representanter från mobiloperatörer och bredbandsbolag kommer att närvara, likaså kommunalpolitiker och de fyra utgivarna för SVT Nyheter Jämtland, Sveriges Radio Jämtland, Länstidningen och Östersunds-Posten. Debatten kommer sändas live på op.se, ltz.se, på kanalen SVT Forum och i Radio Jämtland.

Målet är att peka på de möjligheter en rättvis täckning för alla kan ge.

– Vi hoppas kunna visa på vilka möjligheter det skulle kunna innebära för medier men även för företag om man har en bättre utbredd bredbands- och mobiltäckning, säger Hans Lindeberg, chefredaktör och ansvarig utgivare för Östersunds-Posten.

Allmänheten är välkommen till Folkets Hus på torsdag. Livesändningen börjar 16.05. Maria Lindholm kommer leda programmet tillsammans med Ann-Louise Rönestål Ek.

Hur fungerar det hos dig? Diskutera #rättvistäckning här

Länets medier i gemensam satsning: Dags för #rättvistäckning.

Tidigare artiklar:

"Det har nästan blivit sämre sedan vi fick 4G"

Turismföretagaren: "Nu känns det tryggare"

IP Only fick kontroll över fiberutbyggnaden – så ska de få fiber till byarna

När fibern dras blir det lättare att jobba i glesbygd – men alla får inte chansen

Första utbetalningen av fiberpengar – alla som sökte i höstas kan inte få

Masterna som skulle ge mobiltäckning blev aldrig av: ”Oturligt att frågan har svalnat”

De har varit utan mobiltäckning i två veckor

Hästägare i Jorm: Det kan gå flera dagar innan man kan ringa SOS

Hallå Hallå – blev det inte bättre?

Lillholmsjö fortfarande en vit mobilfläck på kartan – men nu lovar Telia att lyssna

Här hittar du alla artiklar kring #rättvistäckning

---

Satsningen #rättvistäckning rör mobiltäckningen och möjligheten att vara uppkopplad på Internet i Jämtlands län. Genom #rättvistäckning lyfts en av vår regions viktigaste utvecklings- och framtidsfrågor.

#rättvistäckning är ett samarbete mellan Sveriges Television, Sveriges Radio, Länstidningen och Östersunds-Posten i Jämtlands län. Satsningen avslutas med en livesänd hearing i Strömsunds Folkets Hus torsdag 17 mars 2016.

Mer läsning

Annons