Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägglöss allt vanligare i länet

/

Många små blodfläckar på lakanen. Då är det stor risk att bostaden invaderats av vägglöss. En ny unken lukt där hemma. Då kan det handla om kackerlackor.

Annons

I går slog försäkringsbolaget Trygg Hansa larm om att svenska bostäder invaderas av kackerlackor. Sedan 2004 har antalet anmälda fall ökat med 40 procent.

– Visst finns det rätt gott om kackerlackor här också men jag ser vägglössen som ett större problem.

Där har det varit en kraftig ökning. Under mina första 20 år i branschen var jag med om en enda sanering av vägglöss. Nu är vi ute flera gånger i månaden, säger Sune Jansson vid Anticimex i Östersund.Vägglöss är blodsugare och kommer fram för att äta nattetid. På dagarna gömmer de sig i sängen, bakom tavlor, i eluttag eller på andra svåråtkomliga platser.

En hona lägger 200 ägg så när man väl upptäckt problemet kan det finnas väldigt många löss i sovrummet men att byta sovrum är ingen bra idé. Lössen följer med och sanerarna får svåra att hitta krypen.

– Saneringen kan ta tid och vi har aldrig lyckats med bara ett försök. Vi använder kyla och värme för att det ska vara giftfritt, säger Sune Jansson.

En orsak till att både vägglöss och kackerlackor ökar är vårt resande. Krypen följer med oss hem.

Också kackerlackan förökar sig rekordsnabbt och kan bli ett stort sanitärt problem. Fem honor ökar kolonin med 200 nya kackerlackor var femte vecka.

– De kan upptäckas genom att de sprider en unken doft eller så ser man dem när lyset i köket tänds på morgonen. Också kackerlackorna kan ta tid att få bort. Ändå tror jag att vi har mindre problem än i södra Sverige. Våra fastighetsägare är snabba med at ta itu med problemen men också kackerlackor sanerar vi flera gånger i månaden, säger Sune Jansson.

Mer läsning

Annons