Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Vi har möjlighet att utveckla världens bästa primärvård

/
  • Zandra Bennmar, underläkare hos region Jämtland Härjedalen, föreläste om specialiserad palliativ vård i glesbygd.
  • Eva Samuelsson, docent och distriktsläkare i Krokom, berättade om ett behandlingsprogram för urininkontinens via internet, smartphone och läsplatta.
  • Göran Larsson, forsknings-, utvecklings- och utbildningschef hos Region Jämtland Härjedalen, och Peter Berggren, distriktsläkare och verksamhetschef för Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman. De ser stora möjligheter att utveckla glesbygdsmedicin, i synnerhet om flera glesbygdsområden jobbar tillsammans. Ett led i det är en konferens som pågår i Östersund under torsdag och fredag.

En tvådagars konferens om glesbygdsmedicin startade i Östersund på torsdagen. 130 deltagare från olika områden inom sjukvård och forskning utbyter kunskaper och knyter kontakter.

Annons

– Tillsammans i Norrland har vi möjlighet att utveckla världens bästa primärvård, säger Göran Larsson, som är forsknings-, utvecklings och utbildningschef i Region Jämtland Härjedalen.

Norrskenskonferensen ambulerar mellan Region Jämtland Härjedalen och landstingen i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. I år samlas deltagarna på Östersunds sjukhus och temat är glesbygdsmedicin. Det är ett ämne som blivit allt mer aktuellt på senare år och det virtuella hälsorummet i Gällö är ett av flera exempel på arbetet med att öka användningen av distansoberoende teknik. Det gör att patienter i glesbygd får närmare till sjukvården, samtidigt som det finns en strävan att den nya tekniken ska sänka kostnaderna.

Göran Larsson är själv mycket intresserad av glesbygdsmedicin och han är nöjd med att det är temat för forskningskonferensen i Östersund.

– Det är fantastiskt roligt och ett bra tillfälle att dela med sig av kunskap, säger han.

Konferensen har ett fullmatat program med föredragshållare som berättar om sina studier och erfarenheter av hur ny teknik och nya metoder fungerar inom olika områden. Bland föreläsarna finns bland andra Peter Berggren, distriktsläkare och verksamhetschef för Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman, och Roger Strasser, professor från Kanada, som startade Northern Ontario School of Medicin.

Ledningen för Region JH använder bland annat verksamheten i Storuman som en viktig inspirationskälla i arbetet med att utveckla glesbygdsmedicinska lösningar här i länet.

– Fortsätt på den inslagna vägen. Virtuella hälsorum är en sak, men det finnas annat att göra också, säger Peter Berggren.

Distriktsläkaren och verksamhetschefen från Storuman anser att det är viktigt med samverkan för att utvecklingen ska lyfta på allvar.

– Glesbygden i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland är för liten var för sig. Men om vi lägger ihop dem, och dessutom områden i Norge, så får vi ett glesbygdsområde som är stort och då blir det en bra utveckling.

Peter Berggren hoppas även på förändringar inom läkarutbildningen för att göra sjukvården i glesbygd bättre. Ett led i det är att blivande distriktsläkare bör få en större del av sin utbildning förlagd på hälsocentral.

– En modern pedagogik är att utbildningen sker i den miljö där man sedan förväntas verka, säger han.

Mer läsning

Annons