Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationaldag på Jamtli med mc-leverenser av svenska flaggor till alla delar av Jämtlands län

Sedan starten 1983 har motorcyklisten Lorens Johansson varit med varje år, även efter sommaren 2013 då han flyttade från Östersund till Härnösand.

Annons

För 34:e året i rad körde Lorens Johansson ut i länet med en flagga bekostad av länsstyrelsens flaggfond, den här gången till en kvinna i Pilgrimstad.

Minuterna före avfärden intervjuades Lorens Johansson av Jämtlandsnytts fotograf Eva Danielsson och reportern Lena Samuelson.

– Jag tycker det är roligt. Man gör en god gärning, sa han när han ledde karavanen av 16 motorcyklar ut i länet.

Totalt var det 16 motorcyklister som körde ut med flaggor till folk och föreningar i länet.

Egentligen beror det varken på Gustav Vasas kröning 1523 eller den nya regeringsformen 1809 att vi firar nationaldag 6 juni, enligt den Frösöbördiga folklivsforskaren och kulturpersonligheten Christina Mattsson från Stockholm som var nationaldagstalare på Jamtli.

Christina Mattsson har ett mångårigt förflutet från TV och radio och hon driver fortfarande en folkminnespodd tillsammans med Bengt af Klintberg.

– Det berodde helt och hållet på vädret, sa hon och hänvisade till det ihållande regnandet 1897 som fick den dåvarande Skansenchefen Artur Hazelius och förlänga den då pågående flaggfesten i början av juni till 6 juni.

Det därefter årliga flaggandet 6 juni blev Svenska flaggans dag 1916 och så småningom nationaldag, och helgdag.

Några få av väldigt många svenska flaggor på Jamtli.

Det som brukar nämnas som bakgrunden till 6 juni, Gustav Vasas Kröning 1523 och regeringsformen 1809, stämmer inte.

För det var en annan kalender när Gustav Vasa kröntes. Enligt vår nuvarande tideräkning skedde kröningen som ledde till att Sverige bildades som nation först 16 juni 1523.

Erik Norelius, 24 år och från Norderön, gillar Jamtli och är ofta där. Han var en av de första i kön för nationaldagsfirandet.

Det var 6 juni 1809 som dåvarande Hertig Karl skrev under regeringsformen som avskaffade den gustavianska kungamakten. Men det var senare samma år som ståndsriksdagen antog regeringsformen som bland annat skyddar yttrandefriheten. Då blev också hertigen kung, Karl XIII.

Algot Larsson med en av sina tre småbröder, Elis Larsson.

Det var många barn under dagen på Jamtli. Bland andra trivdes de fyra bröderna Larsson från Remonthagen i Östersund; 7-årige Algot, 4,5-åringarna Elis och Olof och snart 2-årige Elmer.

Olof Larsson och hans lillebror Elmer.

Sedan landshövding Jöran Hägglund delat ut svenska flaggor och fanor till motorcyklisterna som körde ut med dem till privatpersoner och föreningar i länet så åkte han senare under eftermiddagen till Strömsund, för att tala vid hembygdsgården.

Där var det liksom i Hovrestaurangen en medborgarskapsceremoni där nyblivna svenska medborgare hälsades välkomna. I Strömsund leddes den av kommunalrådet Susanne Hansson (S).

Kammarkören Octava från Östersund leddes av dirigenten Maria Sjöstedt Björs och framförde ett knippe sånger av Wilhelm Peterson Berger som föddes för 150 år sedan.

På samma sätt hälsades vid Döda Fallet och vid Gammelgården i Sveg nya svenskar välkomna till Ragunda kommun respektive Härjedalen.

Vid 11.30 var det ”buföring” då getter, hästar och annan tamboskap fördes till fäbodarna.

Nationaldagen firades även med flaggparad genom Krokoms centrum, fika med rulltårtsbakelse i Hallen, ”Forsens dag” i Handsjöbyn, och nationaldagsbakelse och musiker i form av Lindqvistare i olika åldrar i Rissna.

Bland andra 9-åriga Klara Johansson från Brunflo tankade trampbilen. Bakom henne 7-åriga Julie Svedberg från Nälden och vid sidan av bilen hennes 10-åriga storasyster Lily Svedberg.

Från vänster 9-åriga Vanna Eriksson från Brunflo, 11-åriga Madelene Stenqvist från Ås och 10-åriga Freya Backlund från Odensala gjorde reklam för uppsättningen av ”Rasmus på luffen” som har premiär på Jamtli 10 augusti. De spelar barnhemsbarnen Greta, Elna och Ingrid.

Lovisa Danielsson som i mitten av mars tog guld i Special Olympics i Ramsau i Österrike på i kilometer fri stil skidåkning hyllades av kommunalrådet och ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Karin Thomasson (MP).

I samband med nationaldagsfirandet var det också en mottagandeceremoni där nya svenskar välkomnades till Östersunds kommun.

Lovisa Danielsson som i mitten av mars tog guld i Special Olympics i Ramsau i Österrike på i kilometer fri stil skidåkning hyllades av kommunalrådet och ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Karin Thomasson (MP).

Karl Forsman som tog guld på 100 meter bröstsim i Paralympics i Rio 2016 är länets bästa idrottsman 2016 och fick ta emot ett av Lions två bragdlejon och 20 000 kronor i stipendium efter att ha utsetts till 2016 års bäste manlige elitidrottare med funktionsnedsättning. Bakom honom Annica Nordell från Lions Club Brunkullan.

Östersunds kommun delade ut ett särskilt stipendium på 10 000 kronor till Östersunds fotbollsklubb, ÖFK, till stöd för dess ungdomsverksamhet. Kommunstyrelseordföranden AnnSofie Andersson delade ut checken till klubbordföranden Daniel Kindberg.

Dagnhild Möller från stödföreningen Jamtlis Gynnare delade ut svenska flaggor vid en av ingångarna till Jamtli.

Läs mer:

Nationaldag 2016 med engagemang och välkomnande på Jamtli i Östersund

Därför firar vi nationaldagen - så blev 6 juni helgdag till slut

Kim Anderzons tal på nationaldagen 2012

Renbuljong en del av samernas nationaldag– ÖP direktrapporterar

Mer läsning