Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidstjärnor får bygga vid ÖSK – politikerna gav klartecken för en ny detaljplan

Skidstjärnorna Mathias Fredriksson och Emil Jönsson får bygga parhus och villor i övre Karlslund. Det beslutade miljö- och samhällsnämnden på onsdagen.

Annons

Mathias Fredriksson vid ÖSK där han och skidkompanjonen Emil Jönsson nu fått klartecken om att gå vidare med sina byggplaner.

– Det känns bra. Vi har jobbat för det här sedan 2014 och när politikerna nu gett sitt klartecken är vi åtminstone ett steg närmare ett förverkligande av våra planer, kommenterar en glad Mathias Fredriksson.

För miljö- och samhällsnämnden i Östersund var det andra gången på en dryg månad som frågan var uppe till behandling. Vid decembermötet gjordes ett misstag i samband med propositionsordningen. Då blev det avslag fastän en majoritet av politikerna i förväg ända hade tänkt sig rösta ja.

Nu en månad senare var samma tjänstemannaförslag uppe på nytt. På onsdagen blev det 8-3 till jasidan. S, MP, V och C var positiva medan M och L sa nej och lämnade reservationer.

I ett pressmeddelande skrev vice nämndsordföranden Joackim Ekroth, (M):

"Våra invändningar är desamma som inför tidigare beslut. Vi anser att den aktuella marken är för värdefull och bör sparas för en framtida utveckling av skidstadion", framgår det av pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ: Mathias Fredrikssons byggplaner på ÖSK stoppas

Ordföranden Florian Stamm, (MP), berättar om beslutet:

– En majoritet i nämnden var för det liggande förslaget och så blev det också, även om tre ledamöter yrkade på avslag.

Det positiva planbesked som nämnden nu gav innebär att kommunens planarkitekter kommer att börja skissa på en ny detaljplan för området. Den går småningom till samråd. I tid kan det ta minst ett år, kanske betydligt längre, innan någon spade kan sättas i jorden.

– Mycket hänger förstås på om det blir några överklaganden, menar Florian Stamm.

För bolaget Skidspåret i Östersund AB, (Mathias Fredriksson/Emil Jönsson), var givetvis onsdagens beslut positivt.

– Jag känner glädje och kan bara konstatera att vi nu kan börja planera för nästa steg i projektet, säger Mathias Fredriksson.

Hur tog ni det negativa beslutet i december?

– Med förvåning eftersom tjänstemännen redan då var positiva. Men så gick någonting snett där före jul. Fast misstag gör vi alla och den andra chans som nu gavs visade sig vara till vår fördel.

Hur ser ni på de många protester som ändå föregått era byggplaner?

– Till en del beror det nog på okunskap och även att protester fällts utifrån delvis felaktiga grunder. Vi representerar ett bolag här, ändå är det jag som enskild person som fått ta emot mycket känslobaserad kritik. Men vi lever i ett fritt samhälle och givetvis måste alla få tycka vad de vill.

Gör ni det här bara för att tjäna pengar?

– Inte enbart därför. Vi bor och verkar i Östersund och ska fortsätta göra det varför vi aldrig haft för avsikt att maximera någon utbyggnad. Allt ska vara smakfullt och passa in i miljön. Vi har exempelvis aldrig tänkt oss bygga i den pulkbacke som finns i området, säger Mathias Fredriksson.

Tre villor i ett skogsparti ovanför pulkbacken är nu vad som är inplanerat. Plus sex parhus lite längre österut – ovanför den busshållplats som finns i området, intill ett daghem och nära elljusspåret.

LÄS OCKSÅ:

Nämnden sa nej till Fredrikssons byggplaner av misstag

Mathias Fredrikssons byggplaner kraftigt minskade

Mer läsning

Annons