Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordea spärrar Panama-konton

/
  • Nordea, med Casper von Koskull som vd, redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.

Nordea har spärrat 68 konton efter att ha hittat misstänkta indikationer i en utredning av bankens hantering av Panamaläckan, som avslöjat brevlådeföretag i skatteparadis.
Beskedet lämnas i samband en delårsrapport för årets andra kvartal.

Annons

Några bevis för att anställda i Nordea aktivt hjälpt kunder med skatteflykt har inte hittats av internutredarna, som har fått hjälp av advokatbyrån Mannheimer Swartling och lokala revisorer och jurister.

Enligt Nordea visar utredningen att Nordea Bank SA i Luxemburg (NBSA) har erbjudit kunder administrativa tjänster, men inte hittat något som belägger att medarbetare skulle ha initierat bildandet av offshorestrukturer, och inte heller att de proaktivt skulle ha bistått kunder att undgå eventuell skatt.

Misstänkta indikationer

De flesta fall av misstänkta indikationer kommer från tiden före 2013, enligt banken.

"I enlighet med våra riktlinjer undersöker vi dessa konton närmare för att finna rimligt bevis för att kunderna följer gällande regler för deklaration och beskattning. I annat fall stängs deras konton", skriver Nordea i ett pressmeddelande.

Nordeas kunder kommer framöver även att få räkna med skärpt skattepolicy i kundrådgivning.

"Nordea kommer att säga nej till alla nya bolagsstrukturer där affärssyftet är oklart", skriver Nordea.

Nordea upprepar samtidigt löftet att man ska klippa alla band med advokatbyrån Mossack Fonseca.

"Detta beräknas vara helt klart vid årets slut", skriver Nordea.

Högriskkunder

Utredningen visar att Nordea i Luxemburg (NBSA) hade 129 offshorestrukturkunder som antingen administrerats av advokatbyrån Mossack Fonseca eller haft säte i Panama den 15 april 2016.

Det handlar om strukturer med sammanlagt 216 miljoner euro i förvaltat kapital.

Utredningen visar bland annat att Nordea brustit när det gäller kraven på utökad kundkännedom, som krävs för så kallade högriskkunder. Dessutom har utredningen hittat sju fall där förnyelsen av fullmakter inte har skett enligt interna riktlinjer.

"Men alla kriterier som krävs för att detta ska anses vara olagligt uppfylls troligen inte, det vill säga medarbetarna har inte tydligt gynnats eller uppnått otillåtna fördelar av bakdatering", skriver Nordea.

I granskningen av Nordea i Ryssland hittade utredningen ett fall av rådgivning som skett i strid med Nordea Bank Rysslands etiska riktlinjer, skriver Nordea.

En utredning om Nordeas inblandning i den så kallade Panamahärvan pågår även hos Finansinspektionen. Utredningen görs i samband med att FI även undersöker bankens brister för att motverka penningtvätt.

– Utredningen kommer att vara klar innan årets slut, säger Annika Zervens kommunikationschef på FI.

Samtidigt redovisar en rörelsevinst på 1 223 miljoner euro för årets andra kvartal, motsvarande cirka 11,6 miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på 1 235 miljoner euro motsvarande period 2015.

Kreditförlusterna ökade

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 1 157 miljoner euro.

– Jag är väldigt nöjd med att presentera ett såpass solitt resultat för andra kvartalet, säger Nordeas vd Casper von Koskull, vid pressträffen i samband med presentationen av bolagets delårsrapport.

– Vi hanterade volatiliteten på marknaden i samband med brexit bra, vilket syns i resultat, säger von Koskull.

Nordea förbättrar marginalerna när det gäller utlåning till hushållen i främst Sverige, Finland och Norge, säger Casper von Koskull.

– Jag förväntar mig att den utvecklingen kommer att fortsätta, säger han.

Banken fortsätter att utveckla sina digitala lösningar inom affärsområdet.

Räntenettot sjönk till 1 172 miljoner euro, från 1 274 miljoner euro. Provisionsnettot minskade till 804 miljoner euro, från 833 miljoner euro.

Snittprognosen för räntenettot låg på 1 176 miljoner euro, medan den för provisionsnettot låg på 800 miljoner kronor, enligt Reuters.

Totalt uppgick Nordeas intäkter under andra kvartalet till 2 556 miljoner euro, jämfört med 2 523 miljoner euro motsvarande period i fjol.

Kostnaderna steg till 1 206 miljoner euro, från 1 185 miljoner euro. Kreditförlusterna ökade till 127 miljoner euro, från 103 miljoner euro.

"Marginalpressen i räntenettot planar ut och vi förutspår nu en vändpunkt med en förbättringstrend från och med andra halvåret 2016. Kostnaderna utvecklas enligt plan och kreditkvaliteten förblir solid", skriver vd i en kommentar.

Mer läsning

Annons