Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinst igen för Krokom – men varningsflagg för framtida ekonomiska utmaningar

Det blev plus igen, (11,9 mkr) för Krokom under 2016. Ändå utfärdas varningar för framtiden. Stora utmaningar väntar, både på kort och längre sikt.

Annons

Kommunalrådet Maria Söderberg, (C), leder ett Krokom som har kontroll på sin ekonomi, men där utmaningarna kommer tillta de närmaste åren.

Knappa tolv miljoners överskott för 2016 innebar att kommunen kan redovisa plussiffror i obruten följd ända sedan 2002.

– Vi har en ekonomi i balans. Det känns bra i sig men allt är inte frid och fröjd. Både innevarande år och 2018 blir besvärliga, säger kommunalrådet Maria Söderberg, (C).

En första bokslutskommuniké presenterades på onsdagen. Där konstaterade ekonomichef Björn Torbjörnsson att tuffa tider står för dörren.

– I december fick vi en skatteintäktsprognos som låg 6 miljoner kronor sämre än tidigare beräkningar. Det påverkar framtiden, berättade han.

Krokoms överskottsmål är minst en procent varje år. Det motsvarar 10 miljoner kronor. Den nivån nås för 2016. Vid en första anblick ser därför bokslutet angenämt ut.

Men politikerna vill skyffla merparten av fjolårets vinst rakt in i årets verksamhet. Något sparande i ladorna blir det inte tal om. Överskottsmålet går därmed och rakar sig. Kvar när fullmäktige klubbar bokslutet i april blir i bästa fall 2 miljoner.

– Vi behöver rådrum för både 2017 och 2018. Dels utifrån de lägre förväntade skatteintäkterna och dels därför att kommunen växer, vilket skapar ansträngda lägen både inom skola och barnomsorg, analyserar Maria Söderberg.

Kvar i kommunkassan finns sedan ifjol statliga pengar, både för bostadsbyggande och flyktingbidrag. Tio av de miljonerna stöttar nu upp årets budget.

I tjänstemannaskrivelsen till kommunstyrelsen används ord som, "ansträngt" och "skört", när kommundirektören och ekonomichefen beskriver årets ekonomi.

För 2018 väntar dessutom besparingar på i storleksordning 6,5 miljoner kronor, eller en dryg halvprocent av Krokoms verksamhet.

Utmaningar finns alltså så det räcker . I en färsk framtidsrapport talas nämligen också om ett gap mellan intäkter och kostnader på upp emot en kvarts miljard för kommunen fram till 2030.

– Det var några år sedan larmet gick på riksnivå. Skattehöjningar kring 14 kronor figurerade för att klara framtidens välfärd. Men jag tror inte på den typen av finansiering. Vi måste istället börja diskutera det moderna samhällets uppbyggnad utifrån helt andra, nya lösningar, menar Maria Söderberg.

Men närmast är det 2017-2019 som upptar politikernas tankeverksamhet, redan den fylld av hårda ekonomiska realiteter.

Mer läsning

Annons