Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energifyllt Gefle sänkte ÖFK i målglad säsongsavslutning

Gefle spelade för fortsatt hopp om allsvenskt spel och ångade på rejält framåt. Gästerna slog ÖFK med 4–2 inför imponerande 4 778 åskådare i kylan och snön, men det räckte ändå inte – Gefle spelar i superettan nästa år. ÖFK hade chans på sjätte plats, men slutar åtta.

Annons

– Det var dystert i omklädningsrummet efteråt. Vi förlorade och kom inte upp i vår rätta nivå. Men jag är stolt över killarna, att vi har spelat vårt egna spel som vi vill spela. Sedan är det mycket som vi måste lära oss av och bli bättre på till nästa år, säger ÖFK-tränaren Graham Potter.

Han kunde dock inte känna igen sitt lag i början av söndagsmatchen. ÖFK hängde inte med när Gefle kom med en enorm energi inledningsvis.

– Vi var oss inte alls lik där. Det har inte hänt så ofta och blir en lektion för oss, säger Graham Potter.

Gefle fick också snabbt utdelning. Redan i sjunde minuten satte Jonas Lantto ettan stolpe in och bara tre minuter senare var riktigt hete Johan Oremo framme och tryckte in 0–2 snyggt intill stolpen.

En chockstart byggd på hård och hög press. Det syntes väl att Gefle var laget med allra mest att spela för – fortsatt chans på allsvenskt spel.

– Men jag tror inte att det spelade in att Gefle spelade för att vara kvar i allsvenskan. Vi ville också vinna för att kunna avsluta topp sex, säger Graham Potter.

Efter tvåan klev också ÖFK fram rejält och började hitta in i sitt vanliga publikfriande spel. Det gav många chanser och även välförtjänt snabb reducering i 19:e minuten när Alex Dyer kom rätt på snyggt slagen hörna.

Men trots en stor dominans av ÖFK med vanliga stora bollinnehavet 65–35, men även massor av hörnor (8–0) och avslut (11–2, varav 7–2) på mål, så fick inte ÖFK in några fler mål. 1–2 stod sig till paus.

– Vi spelade mycket bra där, men fick inte till det i avsluten. Vi skulle ha fått in 2–2 med tanke på allt vi skapade, säger Graham Potter.

I andra kom Gefle ut med ny energi och hade en enastående utdelning på sina chanser. Johan Bertilsson satte trean i 63:e efter att Simon Skrabb snott bollen av nyss inhoppade Hosam Aiesh och stått för ett perfekt inspel.

Sedan nöp Johan Oremo till igen i 69:e, satte 1–4 och gav Gefle hopp. Med 1–0 för Helsingborg mot Jönköpings Södra skulle ett kvitteringsmål där och ett mål till för Gefle innebära att Gefle tog kvalplatsen på bättre målskillnad än Helsingborg.

Men Helsingborg satte 2–0 och dessutom friserade Saman Ghoddos sifforna med ett tröstmål i 92:a minuten till 2–4.

Mest imponerande på Jämtkraft Arena ändå publiksiffran. Nära 5 000 på läktarna i snöfall och nära tio minusgrader är riktigt värmande att se.

ÖFK:s supporterförening Falkarna avslutade också säsongen med att samlas i en extra hyllningssång till Graham Potter efter matchen.

– Det är helt fantastiska. Deras support för laget och även mig och min familj har varit helt otroligt. När laget förlorar är det lätt att vara negativ, men de förstår att det inte är lätt att vinna matcher och ger sitt stöd även i motgång. Det värmer enormt mycket, säger Graham Potter.

Mer att läsa och se efter ÖFK:s säsongfinal i allsvenskan:

Klart: ÖFK ställs mot Hammarby i Svenska cupen

Kapten Dyer om flyttryktena: "Det måste vara något stort för att lämna ÖFK"

Här är alla spelarna i ÖFK:s trupp under den historiska debutsäsongen i allsvenskan

Östersunds FK showar vidare – här är statistiken du inte vill missa om premiärsäsongen i allsvenskan

Saman Ghoddos nådde sin målsättning på tio mål: "Jag hoppas på fler nästa säsong"

Hans Andersson: Härlig början, trist slut – men ÖFK får ändå toppbetyg

Många låga betyg efter den tunga ÖFK-förlusten mot Gefle

Här gör Saman Ghoddos ÖFK:s sista mål för säsongen – reducerar i slutminuterna mot Gefle

Efter tunga starten – här reducerar lagkapten Dyer för ÖFK

Annons