Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Graham Potter ska göra talangen Alhaji Gero till en målspottare

/
  • Nigerianen Alhaji Gero är ÖFK:s nye centerforward. Han ska göra målen i allsvenskan. Här tillsammans med sina landsmän Michael Omoh och Monday Samuel, som lär se till att han omgående blir hemmastadd i sin nya klubb.

Alhaji Gero, 22, ska göra målen för ÖFK i allsvenskan. Han är Graham Potters val som ny tung centerforward. Nigerianen kommer närmast från danska Viborg.

Annons

Meriter finns från både allsvenskan, (Öster) och danska superligan, (Viborg). Men någon riktig målspottare är han inte så här långt. Jo möjligen i superettan, där han representerade Öster 2014 och gjorde sju mål. Sannolikt var det där som manager Graham Potter fick upp ögonen för 22-åringen. ÖFK:s tränare såg potentialen. Nu ska talangen vidareförädlas. Det är så Potter jobbar.

För Alhaji Gero är flytten från Viborg till Östersund ett vägskäl som professionell fotbollsspelare.

– Nu gäller det att bli bättre och ge karriären en skjuts framåt, säger han när vi möts på Östersund Arenas lunchrestaurang efter första träningen.

Nyförvärvet kom till Östersund i söndags kväll. Redan morgonen därpå gjorde han sin första träning.

– Jag kände mig direkt som en i familjen. Nu satsar jag allt på att kunna prestera bra resultat i allsvenskan, säger han.

Alhaji Gero växte upp i Nigeria. Han hade det förhållandevis bra som ung, men flytten till Växjö gav perspektiv.

– Om Nigeria är ett på skalan känns Växjö som en tiopoängare. Så stor är skillnaderna länderna emellan. Jag lever i en drömtillvaro här i Sverige. Nu gäller också att förkovra sig som spelare.

Han kom till Öster som 19-åring. Fick spela tio matcher i allsvenskan, gjorde ett mål, men laget ramlade ur. Året därpå spelade han 24 matcher i superettan, gjorde sju mål men fick än en gång uppleva degradering.

Viborg blev nästa klubbadress. Först i Danmarks superetta, senare i deras superliga, men ett tränarbyte innebar att Alhaji Gero hamnade i frysboxen.

– Vi var ett helt gäng spelare som helt enkelt aldrig gavs chansen. Jag vet inte vad jag gjorde för fel, men det blev mest bänken. I längden var det ohållbart.

Efter snack med sin agent ville han återvända till Sverige. Kanske hade hans svenska sambo Matilda från Växjö en del i det valet. Hon är fortfarande kvar i Danmark, men kommer till Östersund så fort Alhaji Gero fått klart med lägenhet.

– Som färgad är det viktigt att välja rätt land att bo i. Inte alla nationer är vänligt sinnade mot oss afrikaner. Här är Sverige ett föredöme, betonar Alhaji Gero.

Han bröt kontraktet med Viborg. Hade sedan sex svenska föreningar att välja bland. Fyra allsvenska klubbar och två i superettan visade intresse.

– Jag valde Östersund för deras sätt att spela fotboll. En offensiv och optimistisk spelstil, jag har också bara hört gott om föreningen och staden.

I Michael Omoh och Monday Samuel har Alhaji Gero dessutom två nigerianska landsmän.

– Det underlättar. Redan efter ett dygn känner jag mig inne i klubben och varmt välkommen.

Alhaji Gero är 190 cm lång, väger 85 kilo och utstrålar stark fysik när han visar upp sig på första träningen.

– Han är snabb, orkar springa mycket och kan förhoppningsvis ger våra motståndares försvar stora problem framöver. Det är därför vi värvat honom, säger Graham Potter om sitt senaste nyförvärv.

Den nye centern är kontrakterad för tre säsonger.

■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Östersunds FK, Östersunds IK eller Jämtland Basket. Ladda ner ÖP:s nya app till Iphone eller Android. Följ dessa länkar för LT:s app, Iphone eller Android.

Annons