Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allsvenskt norrlandsderby i Sveg på lördag - och invigning av ny läktare: ”Vi hoppas på 1 200 i publiken”

Det blir ett hett norrlandsderby i Sveg på lördag när ÖFK och GIF Sundsvall möts i en träningsmatch på Svegs IP. Det blir första gången på 36 år som ett allsvenskt lag spelar på Svegs IP - och nu är det alltså två lag.
– Det är en del i Svegs IKs 110-års jubileum, berättar Göthe Hammarström som är kanslist i Svegs IK.

Idén att få hit två allsvenska klubbar kom redan i höstas när Göthe Hammarström kunde konstatera att det fanns tre allsvenska lag i närheten den kommande säsongen. Så snart det var klart var han inte sen på telefon för att rodda hem en match till Svegs IP. När det även visade sig bli ett EM-uppehåll planerade han in matchen så den skulle bli i samband med invigningen av den nya läktaren som byggts upp under våren.

– Det är 36 år sedan det senast var ett allsvenskt lag här då IK Brage var här. Den senaste tiden har varit hektisk för att få klart allt. Infarten och parkeringen har fixats utöver bygget av läktaren men nu börjar allt bli klart och det känns väldigt bra att se läktaren som officiellt invigs i samband med matchen, berättar Göthe.

Läs mer: Nya läktaren tar plats på Svegs IP

Den nya läktaren rymmer 150 sittande under tak och stolarna kommer i klubbens färger. Den invigs före match av Svegsprofilerna Rhonny Nillson och Sten-Olof "Lullen" Hoflin men kommer troligtvis inte räcka till på lördag när de två allsvenska lagen ÖFK och GIF-Sundsvall drabbar samman på Svegs IP.

– Vi hoppas på 1200 i publiken på lördag och har tryckt upp 1000 matchprogram, berättar Göthe. Det var aldrig något snack från Sundsvall och Östersund som tyckte det var en bra match och tackade ja utan någon tvekan.

Mycket har fått en ansiktslyftning i samband med matchen, bland annat har klubben behövt skaffa nya mål och bollar för att hålla allsvensk standard men någon nationalsång blir det inte, som det brukar vara på allsvenska matcher.

– Nej, det blir Härjedalssången, klargör Göthe.

Matchen börjar 15.00 men redan vid 13.00 blir det förmatch mellan Sveg och ÖFK P 01-02 och efter matchen följer autografskrivning.