Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt är som vanligt i skidskyttevärlden

Allt är egentligen som vanligt i skidskyttevärlden ett dygn före världscupstart. Ole-Einar Björndalen håller toppform, fast han kör med krokiga stavar. Ett dopingavslöjande suspenderar en ryss från att starta i Östersund och totalt tävlar cirka 260 aktiva från 36 nationer, som det sett ut från 2010 och framåt.

Annons

Stjärnor kommer och går i alla sporter. Så även i skidskyttet där vår egen Björn Ferry naturligtvis lämnar tomrum efter sig, men kanske mer: Tora Berger, damsuveränen som slutade efter Sotji och som nu väntar barn.

Profilerna gör sporten, lockar publik, drar till sig TV, övrig media och genererar miljonintäkter. Svårare är det inte, men samtidigt vet alla som försökt hur förbaskat svårt det är att nå ända fram.

Här har vi det blå-gula hemmalaget just nu. Med Fredrik Lindström som etablerad stjärna, men i övrigt unga och orutinerade kort för vilka vi måste ha tålamod. Det tar år av övning för att nå färdighet i en sport där kombinationen av kondition och precision är tjusningen, men också förbannelsen om Du inte lyckas med alla detaljer.

Skidskyttet har dessutom förädlats sedan Magdalena Forsberg på 1990-talet la miljoner svenska TV-tittare för sina fötter. Hon skapade den hausse som förbundet fortfarande till viss del surfar på. Men nu är det avsevärt svårare nå prispallarna – bara i Östersund kommande vecka finns konkurrens från 35 andra nationer.

Nu är det till Mona Brorsson, en pånyttfödd, (?) Elisabeth Högberg, snabbskjutaren Tobias Arwidson, Ted Armgren med flera ungdomar, som hoppet ställs.

Förutom då Fredrik Lindström, som kan vara i sitt livs form, inte minst i spåret. Jag hade förmånen att stå direkt intill när han tävlade i Bruksvallarna förra helgen och då åkte snabbare än alla svenska längdåkare. Den insatsen måste stärka honom.

När vi pratar om profiler går det inte heller gå förbi Ole-Einar Björndalen. I januari fyller han 41 år. Han har åkt sex OS, vunnit flera kilo medaljer och senast vid norrmännens tävlingspremiär var allt som vanligt: Ole-Einar vann distansloppet via 19 av 20 träff. "Gamlefar" kan än, trots att han numer åker med krokiga stavar, något han häcklats för på hemmaplan. Men stavarna går bevisligen lika bra som de raka, åtminstone för Björndalen...

Så var det dopningsfallet. Ryssen Alexander Loginov kommer inte till Östersund. Han är avstängd för ett tidigare positivt dopingprov. Allt är som vanligt där med. Fuskarna fortsätter utmana de medicinska testerna i jakten på ära och pengar.

Här borde livstidsstraffet införas omgående. Bara det kan eventuellt få de som i dag tar kalkylerade risker att tänka om.