Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre ungdomar konfirmeras i kyrkan

Svenska kyrkan samlar nära tre av tio femtonåringar kring samtal om tro och liv årligen. Uppslutningen kring konfirmationen har dock det senaste decenniet minskat snabbt.

Juni – en månad då många nykonfirmerade åker på läger. Statistik från Svenska kyrkan visar dock att antalet konfirmander fortsätter att minska. 29 833 15-åringar konfirmerades förra året, vilket är den lägsta siffran någonsin. I Åsele kommun konfirmerades inte en enda ungdom. Små årskullar men också det stora utbud av andra verksamheter som unga kan ta del av, är ett par av förklaringarna till tappet, enligt Anna Lundgren, projektledare på Svenska kyrkan.

På Norderön har evangeliska fosterlandsstiftelsen EFS, ett konfirmationsläger varje sommar med ungdomar från hela Sverige.

– Jag tror att skolbördan är mycket större nu än förr vilket gör att färre ungdomar mäktar med att läsa i kyrkan också, säger Markus Nordenmark, präst inom EFS i Strömsund.

Många konfirmerar sig av tradition och för att kompisarna gör det och ofta ses fortfarande konfirmationen som ett steg mot att bli vuxen.

– Min mamma konfirmerade sig här på Norderön och hon tyckte att även jag skulle göra det. Jag förstår nu varför hon ville det, för det är jättehärligt här, säger Linn Holmberg, från Rimforsa i Östergötland.

I Rödöns församling har sedan 25 år tillbaka en verksamhet, som kallas kojbyggarna eller förkonfirmanderna. Det är ett brobygge i tre delar, som startar i 6:e klass och sträcker sig över 3 läsår. Under åk 7 möts gruppen igen till läger och någon gruppsamling medan det mesta av konfirmationsläsningen i åk 8 ligger i slutet av vårterminen och direkt efter den.

– Kojorna byggs på Sågbodarnas fäbodvall utanför Aspås, under det första året. Samtidigt med den nybyggarandan i skogen läggs grunden med det som är viktigt att kunna om kristet liv. Det hela avslutas med ett läger på annan ort. Församlingen står för kalaset och det kostar inget för ungdomarna, säger Mikael Sjödin, kyrkoherde i Rödöns församling.

Ungdomar i dag har många frågor om livet och kristendomen i Sverige.

– Vi inom kyrkan utgår från att gud finns, vilket man inte gör i skolan i dag, säger Joel Landén, som i sommar är lägerledare på konfirmationslägret på Norderön.

– Vi har inte svar på allt men kan ge svar på många frågor utifrån vårt perspektiv.

Här kan du läsa mer om hur antalet konfirmander har sjunkit genom åren.