Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre utbildade pedagoger på Jämtlands fritidsverksamheter – Skolverket varnar

De senaste åren har andelen personal med pedagogisk högskoleexamen minskat på länets så kallade fritidshem. Nästan två av tre saknade förra året kvalificerad högskoleutbildning.

Förra året hade 35 procent av personalen på länets fritids-verksamheter en pedagogisk högskoleexamen. Två år tidigare, år 2015, var den siffran 49 procent. Minst andel pedagoger finns i Ragunda som trots det sett en ökning under samma period, 2015 var siffran noll enligt statistik som Skolverket sammanställt. Störst är andelen i Strömsunds kommun där 51 procent har en högskoleexamen inom pedagogik.

- Vi är djupt oroade över utvecklingen som bidrar till minskad likvärdighet. Om en stor andel av personalen saknar rätt behörighet att ansvara för undervisningen så blir det svårt att tillgodose att eleverna får den utbildning de har laglig rätt till på fritidshemmet, säger Ingela Aksell, undervisningsråd på Skolverket.

Om man ser till hela Sverige har omkring 40 procent av personalen på fritidshemmen en pedagogisk högskoleexamen.

Statistik: Klicka på årtalen i diagrammet för att se utvecklingen över tid.