Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler ensamkommande barn

Hundratals ensamkommande barn har redan tvångsplacerats ut i kommuner, bara ett halvår efter lagändringen som tvingar kommuner att ta emot barnen.
Och hittills i år har det redan kommit fler barn än det kom under hela förra året.

Reglerna om hur ensamkommande barn placeras i landets kommuner ändrades efter att antalet ensamkommande flyktingbarn ökade och det blev allt svårare att hitta platser hos kommuner som frivilligt ville ta hand om dem. Nu bedömer länsstyrelserna hur många barn kommunerna kan ta emot. Därefter har Migrationsverket rätt att tvinga kommunerna att ta hand om barnen som anvisas - oavsett vad kommunen bedömer sig kapabel till.

Generellt har kommunerna mottagit det här på ett bra vis så det har fungerat väldigt bra sedan lagen trädde i kraft, säger Sophia Öhvall Lindberg, pressekreterare och expert på mottagandet av ensamkommande barn, på Migrationsverket.

Mängden barn som kommer till Sverige ökar snabbt. Årets första sex månader har det redan kommit fler barn än under hela 2013.

Det är ofta svårt att kunna säga med säkerhet vad det beror på. Men det vi ser tydligt är att det kommer betydligt fler barn från Eritrea, säger Öhvall Lindberg.

Det handlar också om möjligheten att resa över Medelhavet till Europa, framför allt från Libyen till Italien, säger hon.

Samtidigt pågår en rättstvist i Östra Göinge i Skåne, där kommunen trots lagändringen, vägrade ta emot tre av fem flyktingbarn som anvisades i januari. Saken har överklagats i flera led och i väntan på ett avgörande har barnen blivit kvar i de kommuner där de tog första kontakten med Migrationsverket.