Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler gifter sig borgerligt

I fjol gifte sig 182 par borgerligt och två par ingick partnerskap i Östersunds kommun.
Populäraste vigselplatsen var Rådhuset.

Fler gifte sig borgerligt 2008 jämfört med 2007 då 142 par gifte sig och 2006 då 115 par gifte sig och ett par ingick partnerskap. 2007 var det inte något par som ingick partnerskap.

Av vigslarna ägde 76 procent rum i Rådhuset. Resten sker ute i naturen, bygdegården, Stocketitt, bostaden eller i andra lokaler.

Eftersom Rådhuset är så populärt och antalet vigslar ökar är kommunstyrelsen på väg att sätta upp en fastställd servicenivå för vad paren kan vänta sig.

Enligt ett förslag ska det inte kosta något att använda Rådhuset. Vaktmästarservice ingår dock inte, så om stolar ska sättas ut för gäster eller Rådhustrappan behöver skottas är det paret som själv ordnar sådant.

Kommunen lovar å sin sida att ordna vigseln/partnerskapet senast inom två veckor efter ett par tagit kontakt. Målsättningen är att tidpunkten så långt som möjligt ska ske då paret önskar.

För uppdraget får vigsel- och partnerskapsförrättarna en låg ersättning. 110 kronor per ceremoni och sker flera vigslar-partnerskap samma dag blir det 30 kronor extra per förrättning.

Kommunen kommer att rekommendera förrättarna att ta ut eventuella resekostnader från paret. Det är varken förrättaren själv eller skattebetalarna som ska betala resekostnader, menar kommunledningen.