Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler nöjda med äldreomsorgen

Flera internationella undersökningar pekar på att Sverige är världens bästa land att åldras i och att Sveriges äldreomsorg är en förebild för resten av världen.

Annons

Organisationen Help Age International jämför över 90 länder på flera olika områden gällande äldreomsorg och äldres levnadsstandard och i ett sammanvägt index placeras Sverige som etta.

OECD konstaterade också nyligen i en rapport att Sverige inte bara lägger näst mest resurser i världen på äldreomsorg i förhållande till BNP, vi är dessutom en förebild för resten av världen när det gäller hur vi utformat vår äldreomsorg.

Denna bild av en välfungerande omsorg får inget större medialt utrymme, men bekräftas ändå av den brukarundersökning som Socialstyrelsen på regeringens uppdrag årligen genomför.

I 2013 års undersökning visar det sig att äldres nöjdhet och trygghet med äldreomsorgen ökar ytterligare, från redan höga nivåer. Andelen som anger mycket nöjda i stället för ganska nöjda har också ökat.

Eftersom enkäterna gått ut till samtliga äldre med särskilt boende eller hemtjänst går det att se resultaten på kommunnivå.

I Östersunds kommun anser 84 procent att de är nöjda eller mycket nöjda med omsorgen de får i särskilt boende och 93 procent är nöjda med hemtjänsten. 89 respektive 92 procent känner sig trygga med den omsorg de får i särskilt boende respektive hemtjänst.

Det visar sig också att äldreomsorgens personal är mycket uppskattad av de äldre. Hela 94 procent anser att de alltid eller oftast får ett bra bemötande från personalen i särskilt boende. Inom hemtjänsten är motsvarande siffra 98 procent.

Det finns självklart saker att förbättra inom äldreomsorgen. Vi är aldrig nöjda med mindre än att alla känner sig trygga med och blir väl bemötta inom äldreomsorgen.

Därför vill vi exempelvis satsa ytterligare resurser på en väl sammanhållen vård för de mest sjuka och för ett fortsatt värdegrundsarbete med kvaliteten i centrum.

Men i förbättringsarbetet är det viktigt att påminna om att vi redan idag har en mycket väl fungerande omsorg med uppskattad och engagerad personal. Man kan känna sig trygg med att bli gammal i Sverige.

Maria Larsson (KD) barn- och äldreminister

Lillemor Brandum (KD) distriktsordförande Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel