Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler säsongsarbetare kommer tillbaka

Skistar Åre får 1 800 ansökningar till 550 säsongsjobb. Men Skistar anställer allt färre nya anställda. Fler säsongsarbetare väljer nämligen att återkomma.

– Fler tycker att det blivit så bra att bo i Åre, säger Sebastian Thomasson

Arbetsmarknaden i Åre är beroende av ungdomarna. När arbetsförmedlingen arrangerar en rekryteringsträff med arbetsgivarna är ungdomarna därför i fokus. Arbetsförmedlingen berättade hur de unga tänker och vilka funderingar de har kring arbetslivet.

– Det här är klockrent, det här behövs, menar Sebastian Thomasson som är rekryteringsansvarig på Skistar om träffen med arbetsförmedlingen.

Han berättar att Ski- star får 1 800 ansökningar till 550 vintersäsongsjobb. Medelåldern bland de som söker arbetena är 23 år. Medelåldern bland de anställda säsongsarbetarna är 26 år.

Sebastian Thomasson berättar att allt fler äldre söker säsongsanställningar, det är inte ovanligt med att pensionärer väljer att jobba en säsong. Dessutom har attityden till livet i Åre ändrats.

– Det är inte bara partylivet som lockar numera. Nu söker man sig hit för att möta nya människor och åka skidor.

Allt fler säsongsanställda väljer att komma tillbaka. Det beror enligt Sebastian Thomasson på att Skistar blivit en bättre arbetsgivare och att fler tycker det är lättare och roligare att bo i Åre.

Som arbetsgivare i Åre måste man vara beredd att anställa ungdomar som aldrig varit ute i arbetslivet. Ali Wallbom, receptionsansvarig på Fjällgården, är van vid det. Hon tycker dock inte att det är något problem.

– Jag går bara på magkänsla.

– Det är få vuxna som söker säsongsjobb och vi kan inte erbjuda helårs- anställningar.

Trots att merparten av de säsongsanställda återkommer till Fjällgården finns det alltid några tjänster kvar att söka. Om Ali Wallbom ska ge ett tips till arbetssökande lyder det så här:

– Våga tro på dig själv och sälj dig själv.

Men hon ger inga jobb till dem som bara skickar ett mejl. Hon tycker att man ska ringa upp och presentera sig och försöka få ett möte.

– Ska du jobba i servicebranschen måste du kunna sälja dig själv.