Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler söker hiv-relaterad vård – så ser det ut i Jämtlands län

Ny statistik från Socialstyrelsen visar att nästan fyra gånger fler sökte hiv-relaterad vård i Sverige 2016 jämfört med 2006. Detta trots att antalet smittade har sjunkit. I Jämtlands län sökte 57 personer hiv-relaterad vård under 2016.

Att antalet personer som söker vård för hiv-relaterade besvär ökar medan antalet smittade personer minskar, kan vara ett resultat av de medicinska framstegen som gjorts under de senaste tio åren.

– Det är fler och fler som lever med hiv, eftersom man inte längre dör i aids, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Nyhetsbyrån Siren.

Anders Tegnell menar även att antalet nya smittade i Sverige beror mycket på flyktingströmmarna från länder med större problem med hiv än Sverige.

Det finns fortfarande inget botemedel med hiv, med det finns bromsmediciner som är så pass bra att de kan hindra infektionen att bryta ut i aids. Medicinen kan även motverka att sjukdomen överförs till andra.

– En hiv-positiv idag har i dag i stort sett lika lång livslängd som vem som helst, säger Anders Tegnell till Nyhetsbyrån Siren.

Mellan 2006 och 2007 fördubblades antalet patienter som sökte hiv-relaterad vård. Sedan dess har antalet ökat mindre dramatiskt, men stadigt, varje år. 2016 sökte 6 200 personer vård för hiv-relaterade besvär, varav den stora majoriteten fanns i Stockholm. Där sökte 2 822 personer hiv-relaterad vård 2016.

Mer läsning:

[+] Serguey föreläste för regionanställda i länet om hiv : ”Kunskapen om hiv är föråldrad”

Max nekades att lämna blod – skrev ett öppet brev och hyllas på Facebook

Fler måste få tillgång till vaccinet som kan förebygga sexuellt överförbara sjukdomar