Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler struntar i skoterregler

Många av skoteråkarna struntar i att betala ledavgifter och allt fler kör även utanför lederna trots att det är förbjudet i Funäsfjällen.

– Tyvärr har problemet ökat den här vintern. Den här utvecklingen är absolut inte bra, säger ledvärd­en Kalle Arnell.

Annons

Med 45 mil preparerade skoterleder i en av landets finaste miljöer är det många snöskoteråkare som väljer västra Härjedalen. Den absoluta merparten av skotergästerna följer även de förordningar som gäller.

Funäsfjällen var först ut med att reglera skotertrafiken i Sverige vilket innebär att det är förbjudet att köra utanför lederna och att dessa även är avgiftsbelagda.

Regler nu allt för många skoteråkare struntar i. Ett elände som även markägarna reagerar mot.

– Tyvärr upplever vi en kraftig ökning av ofoget den här vintern. Många har en lite konstig attityd och tycker de kan köra som de vill, säger, Kalle Arnell som är den ende heltidsanställde ledvärden.

Till sin hjälp har han två personer som arbetar på deltid för att försöka hålla ordning och reda efter skoterlederna.

Under lördagen följde vi med Kalle Arnell och Kenneth Rihpa efter skoterlederna från Funäsdalen till Ramundberget och Bruksvallarna.

Redan på morgonen stoppades ett gäng på 10-tal förare som övernattat i Funäsdalen och var på väg ner till Dalarna på skoter. Efter en ganska hetsig diskussion valde killarna att köpa ett ledbevis.

– Rent för jäkligt att man ska tvingas betala för att åka hit och bo på hotell, sa en av killarna innan han gasade i väg på sin hyrda skoter.

– Konstigt att en del tror de ska få åka utan att betala. Alla vet ju vad som gäller, säger Kalle Arnell.

När vi kommer upp på fjället syns tydliga spår efter de som tycker det är kul att köra upp genom fjällsidorna. Många gånger i närheten av kraftiga hängdrivor. Att det finns skyltar som varnar för laviner hjälper inte.

– Det är livsfarligt och förbjudet. Men det finns vissa som inte kan hålla sig utan de måste upp för att testa skotern och de tävlar vem som kan komma längst, säger Kenneth Rihpa.

• Varför är det fler som struntar i reglerna nu?

– Vi har inte de verktyg som krävs för att bötfälla de som bryter mot reglerna. En del som kommer hit känner till detta och tycker de kan göra som de vill. I dag är det polisen som har möjlighet att bötfälla, eller utfärda annat straff, men de har inte de resurser som skulle behövas, säger Kalle Arnell.

– Vi kan ge folk en muntlig tillrättavisning samt ta deras ledkort om de nu har ett sådant. Det bästa vore om vi fick en större befogenhet innan det blir ännu värre.

• Många norskar åker till Funäsdalen, utmärker de sig?

– Nejdå, de är inte sämre än andra. När det gäller ortsbefolkningen tycker jag att de sköter sig bra.

Annons