Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler tjänar pengar på bloggen

Cirka fem procent av svenskarna har en egen blogg, en siffra som stiger hela tiden. Främst är det tonårstjejer och unga kvinnor som bloggar. Nu börjar allt fler tjäna pengar på sina bloggar.

Enligt rapporten Svenskarna och internet 2008 från World Internet Institute har 28 procent av kvinnor i åldern 16-24 år en egen blogg. Att kvinnor är de mest framgångsrika bloggarna vittnar också en titt på Bloggportalens topplistor om, både listan över proffsbloggare och den över privata bloggar domineras av unga kvinnor. Den största proffsbloggen, Blondinbella, hade närmare 742 000 besökare förra veckan. Kenza Zouiten driver den största privata bloggen, som hade 527 750 besökare. Båda är tonårsflickor som fortfarande läser på gymnasiet.


Svenskarnas intresse för att läsa bloggar är också stort, drygt två miljoner gör det. En siffra som givetvis även lockar annonsörer. Men det är svårt att slå igenom stort som bloggare, endast ett fåtal lyckas. De flesta, speciellt unga kvinnor, använder enligt World Internet Institute bloggen som en slags dagbok och ett sätt att hålla kontakt med släkt och vänner.
Men även om ens blogg inte är i närheten att nå ut till en lika stor läsekrets som bloggdrottningen Blondinbellas går det att tjäna pengar på den.


AdSense-annonser är ett sätt, det är textannonser där annonsören själv bestämmer innehållet. Exempelvis Googles textannonser, som anpassas efter innehållet på bloggen. Affiliatenätverk är ett annat, de drivs av företag och annonsörer. Det går ut på att driva trafik till annonsörens hemsida genom textlänkar, annonser och så vidare. Oftast betalas provision ut på försäljningen som trafiken från bloggen genererar. Det finns även bloggportaler, bland annat Metrobloggen, som betalar per sidvisning när någon läser bloggen.
Att få lön för att blogga av exempelvis en tidning är ett annat sätt. Nästan ingen bloggare kan emellertid leva på pengarna bloggen ger, det rör sig oftast om relativt små summor.


Även om bloggen inte ger någon större inkomst i reda pengar får många bloggare, speciellt modebloggare, ersättning ändå i form av gratis produkter. Att fler och fler bloggare börjar tjäna pengar har uppmärksammats även av Skatteverket, som håller på med en stor utredning om näthandel. Som en del i den utredningen granskas även bloggare.
- Vi kommer utreda runt 20-25 privatpersoner som bloggar, berättar Karin Andersson på Skatteverket.
Regelverket för bloggare är nämligen snårigt. När det gäller ekonomisk ersättning är reglera glasklara, det ska tas upp som inkomst från första kronan. Men det är svårare med de gratis produkter som många bloggare får.


För gratis produkter är det produktens marknadsvärde som ska anges som inkomst och beskattas. Finns det inget avtal mellan företaget som skickar produkten och bloggaren är det svårt att bevisa att ersättning förekommit.
- Ibland får bloggare produkter utan att ha bett om det och kanske inte tänker på att det ska räknas som en inkomst. Det finns ännu inget enkelt svar på vad som gäller då, det är under utredning, säger Karin Andersson.
Om det finns ett avtal mellan företag och bloggare, till exempel att bloggaren ska skriva inlägg om en produkt och/eller länka till företagets hemsida är det enkelt.
- Då får bloggaren ersättning i form av produkter för utfört arbete, det ska givetvis beskattas, uppger Karin Andersson.
Skatteverkets utredning pågår under våren. När den är färdig beror på vilka frågeställningar som dyker upp.
- Det kan ta tid, en del frågor måste vi lyfta till våra rättsliga experter, säger Karin Andersson.

ELISABETH PETTERSSON
NA Media

namedia@na.se