Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler uppgifter: Ryssland skickar flyktingar över gränsen

Den här texten kommer du behöva läsa minst två gånger. Första gången jag hörde att ryska säkerhetstjänsten skulle vara involverad i flyktingströmmarna mot Norge var för ett par veckor sedan.

Då avfärdade jag det hela och att menade att man nog skulle se det som hände uppe vid norska gränsen som en sidokonsekvens av den mycket stora flyktingkris vi ser.

Sedan dess har uppgifterna hörts allt oftare i de europeiska säkerhetssamtalens rum, som sannolikheter med allt större tyngd men ännu utan den oberoende och verifierbara bekräftelsen. Men nu i dagarna har fyra av varandra oberoende publiceringar gjorts av norska och finländska medier om att flyktingströmmen över norska gränsen sker, åtminstone till stora delar, orkestrerat av ryska myndigheter.

Den sammantagna bilden som ges i rapporteringen är att det nu är människor som till och med har uppehållsstillstånd i Ryssland och som bott länge i landet som går över gränsen och att gränsövergången till Norge är alltför välorganiserad. Indiciet att ingen flyktingström kommer till Finland trots den långa gränsen mot Ryssland väcker också berättigade frågor även om skillnaden är att det finns kryphål som att man får cykla över norsk-ryska gränsen. Vid gränspassagen till Norge är det en rysk gränszon på fem mil som bara är tundra och skog och en väg med rysk patrullverksamhet.

Norska polisförbundets tidning återger intervjuer med flera olika anonyma norska polismän som pratar om att flyktingarna uppfattar det som att de är inbjudna till Norge, och att strömmen är organiserad. Först i Norge med att publicera uppgifterna om att utformningen vid norska gränsen är en del av Rysslands agerande gentemot väst var Aldrimer.no, en sajt som anses ha hög trovärdighet, vars redaktör också intervjuas i artikeln i polisförbundets tidning.

Samtidigt kommer nu även finländska publiceringar. Ilta Sanomats reporter har varit i staden Nikel och beskriver att det som sker på ryska sidan är alltför välorganiserat för att vara "vanliga flyktingsmugglare" samt en stor del är afghaner som bott länge i Ryssland, men också människor från Egypten, Nigeria, Gambia, Nepal, Pakistan och Indien. Samma bild förmedlas av TV-kanalen MTV.

Uppdaterat: Även norska TV2 har haft ett längre reportage från Nikel där flykting uppger att RT rapporterat om att norska gränsen är öppen och att alla är välkomna. Dessutom fick tv-teamet uppleva ryska myndigheters särskilda uppmärksamhet.

Ytterligare en sak att lägga på listan är hur den ryska statens internationella propagandakanal Sputnik försökt trolla debatten i Norge som nu uppstått genom att omedelbart efter första publiceringen måla upp att gränsen mot Ryssland inte är ett problem för Norge utan att problemet är gränsen mot Sverige…alltså stäng den istället.

Viktigt att nu ha i huvudet i läsning av texten, vi har i Europa en flyktingkris av stora mått. Det är människor som flyr ett blodigt och fruktansvärt inbördeskrig. Men det finns nu alltför mycket som tyder på att flyktingkrisen också utnyttjas av för att åstadkomma flera olika saker, som att ge näring åt högerextremistiska partier som kan rasera EU och demokratin, att demonstrera att man måste lyssna på Rysslands "intressen" (i exempelvis Ukraina) och slopa sanktioner för att kunna återgå till ett "nytt normalläge" där minskat migrationstryck i väst är en av spelbrickorna.

Europa är alltså tillbaka i någon slags 1800-talspolitik som är betydligt farligare än Kalla Kriget eftersom det är en mångbottnad och rörlig konfliktyta. Och i detta kommer en rad människor i kläm på ett fruktansvärt cyniskt sätt.

I takt med att bilden av vad som sker vid norska gränsen nu blir tydligare finns det all anledning för svensk vidkommande att ta det lugnt och metodisk i debatten och inse att olika politiska partier kan snabbt behöva ompröva tidigare politisk logik när det gäller en lång rad frågeställningar, som rör allt från regeringsformationer, säkerhetspolitik och flyktingpolitik där behovet av ett starkare europeiskt gemensamt svar bara växer, vilket sätter ännu mer press på det extrainsatta toppmötet för stats- och regeringscheferna på Malta i samband med EU-Afrikamötet om migration.

Uppdaterat 2: Den som vill fördjupa sig hybridkrig rekommenderas att titta på strategiske analytikern Johan Wiktorins dragning om hybridkrigföring på Hanatinget inför försvarsutskotten i Sverige och Finland.

Läs mer:

Ubåtsoperationen - målet kan ha varit svenska kommunikationskablar

Starka politiska reaktioner "Galenskap med fler gasledningar i Östersjön"

Stoppa de nya ryska gasledningarna i Östersjön

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig