Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler utryckningar för ambulanserna

Antalet utryckningar som länets ambulanser gör har ökat med 37 procent de senaste fem åren. En åldrande befolkning förklarar en del, men långt ifrån allt. Ökade krav och förväntningar spelar en avgörande roll.

2009 gjorde länets ambulanser 11 872 utryckningar. Sedan dess har uppdragen ökat med 37 procent och antalet var förra året uppe i 16 219. Det framgår av en sammanställning som tidningen Dagens Medicin har gjort. Men resurserna har befunnit sig på ungefär samma nivå under hela perioden.

– Visst har vi resursbrist, det räcker inte alltid till och ibland får patienterna vänta längre än vad som skulle vara nödvändigt. Jag skulle önska att man såg över resurserna så att de är i nivå med nivån på uppdragen, säger Britt-Marie Stolth, enhetschef för ambulans mitt, där Östersund, Krokom och Järpen ingår, liksom Åre under skidsäsongen.

Befolkningen i länet har minskat under den aktuella femårsperioden, men andelen äldre ökar och därmed vårdbehovet.

– Det är många äldre som bor kvar hemma utan hemhjälp och vi har en primärvård som inte har fungerat riktigt bra, det har varit svårt att komma fram på telefon och det har varit läkarbrist på en del hälsocentraler, säger Britt-Marie Stolth.

Stegrade förväntningar, inte minst bland yngre människor, förklarar också en betydande del av den växande arbetsbördan för ambulanspersonalen.

– När man ringer till SOS Alarm kräver man att man ska få åka ambulans till akuten. Men även om man kommer med ambulans till sjukhuset så innebär inte det att man alltid får träffa doktor snabbare. Det görs alltid en bedömning i ambulansen och sedan görs ytterligare en bedömning på akuten.

Många gånger är det motiverat med ambulanstransport, men inte alltid. Och de ambulanstransporter som i efterhand visar sig onödiga verkar bli allt fler.

– Vissa saker skulle man kunna gå till primärvården och få hjälp med i stället. Och en del vet inte att man kan köpa Alvedon på affären, man kräver att man ska få komma till sjukvården.

Under de senaste åren har allt fler patienter lämnats hemma och hänvisats till en annan vårdnivå. 2012 lämnades 2 300 patienter hemma och förra året var antalet 2 600.

– Ambulanspersonalen gör en bedömning och ibland hjälper vi till att ordna akuttid på hälsocentralen och man kan också be hemtjänsten att titta till personen någon gång extra.

I den senare delen av den undersökta femårsperioden har ökningen planat ut, antalet utryckningar ökade med 1 procent 2012–2013.

Om det rör sig om en variation eller ett trendbrott är för tidigt att säga, enligt Britt-Marie Stolth.

Statistiken är ännu inte analyserad.