Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler vill byta valuta

/
  • Solveig Wibe, 89 år, var på väg hem till lägenheten på Hantverksgatan och katten Sissi efter att ha vandrat ned till Skattemyndigheten på Köpmangatan och lämnat sin och en väninnas deklaration. Hon är mamma till EU- och eurokritikern Sören Wibe i Umeå som 1995 – 1999 satt i Europaparlamentet för socialdemokraterna. Nu står han som nummer 1 på Junilistans valsedel.
– Jag tycker precis som min son. Det har gått bra med den svenska kronan. Kan man inte behålla den då?
  • Schemalagt arbetslediga Erika Persson, 23 år och från Frös­ön, tog med sig 49-åriga mamman Margareta Persson från Bölåsen i Oviken för att titta på skor och annat hos Burmans skor. Delägaren Sara Hallin, 36 år och från Frösön, fick besök av 5-åriga dottern Frida Axelsson som gömde sig bakom mamma. Margareta Persson, som arbetar med  keramik, har eget företag. Hon är lika mycket emot  euron nu som när hon folkomröstade 2003.
– Jag är lite gammaldags. Jag vill ha kvar kronan.
Hon tycker inte att kronan hindrar henne som företagare.
– Jag är lite mera kluven. Jag tycker att det skulle vara bra att ha båda valutorna, säger Erika Persson.
Hon röstade nej 2003 och skulle i dagsläget göra det igen.
Även Sara Hallin, som tillsammans med systern Emma  Andersson tog över Burmans skor i augusti 2003, röstade nej i folkomröstningen månaden efter.
– Men jag borde ha röstat ja, säger Sara som nu vill ha  euro även i Sverige. Man slipper kursförluster och så.
  • Rassmus Fridell Widengren från Torvalla och Karl Adam Naumburg från Frösön är klasskamrater i årskurs 7 på friskolan Prolympia. De är båda 13 år och kommer att få  rösta om det blir en ny euroomröstning sommaren eller hösten 2014.– Euron är mycket sämre än svenska kronor. Det blir mycket dyrare, säger Rassmus.Han berättar om när han 2007 var i Spanien tillsammans med familjen.– Det var fett dyrt där.Också Karl Adam är övertygad om att det skulle bli dyrare att leva i Sverige om kronan ersattes av euro. Även han har egna erfarenheter från en utlandsvistelse med familjen.– När vi var på Kreta hösten 2007 kostade det 250 spänn för typ en t-shirt. Det var jättedyrt, det var bara en enfärgad t-shirt.

Svenskarna kan vara på väg att ändra sig om euron. En Sifoundersökning säger att det nu är fler som säger ja än som är emot.

Annons

På uppdrag av Sveriges Radio har opinionsinstitutet Sifo frågat svenskar hur de skulle rösta om det igen hölls en folkomröstning om att ersätta kronan med euro.

Av de 1 000 tillfrågade svarade 47 procent ja, 45 procent nej, och 8 procent var osäkra.

I folkomröstningen 14 september 2003 var det 55,9 procent av de drygt 5,8 miljoner röstande som sa nej till att byta ut den svenska kronan, 42 procent sa ja till ett införande av euron, och 2,1 procent röstade blankt.

opinionsundersökning nu för första gången visar en ja-övervikt så vill folkpartiledaren Jan Björklund hålla en ny folkomröstning inom ett år. Han får mothugg av både av ledande ja- och nejsägare i länet.

– Vi respekterar den folkomröstning vi hade. En ny folkomröstning om euron inte är aktuell förrän efter 2014, säger kommunalrådet Jens Nilsson (S) i Östersund.

Han är socialdemokraternas nummer sex på valsedeln till Europaparlamentsvalet 7 juni och har chans att väljas in. Han röstade ja i folkomröstningen 2003 och är lika mycket för nu.

– Ska vi ha ett gränslöst Europa borde vi också kunna ha samma betalningsmedel.

den politiska överenskommelsen från 2003 om att vänta med en eventuell ny folkomröstning

Den förre riksdagsledamoten Håkan Larsson från Rödön är nummer fem på Centerns valsedel till Europaparlamentet.

Han röstade nej till euron och är lika mycket emot nu.

– Jag ser stora fördelar med att Sverige har en egen valuta.

Han pekar på att en svensk riksbank bestämmer reporäntan i Sverige jämfört med den Europeiska Centralbanken, ECB, i Frankfurt som sätter räntan för alla de 16 Euroländerna.

– Det är flera av de länderna som har problem nu i och med att de inte kan sätta en ränta som är anpassad till dem.

nämner Irland, Grekland, Italien, Spanien och Portugal som värst utsatta.

Han hänvisar till att politikerna 2003 sa att man måste vänta åtminstone en ”konjunkturcykel”, alltså både en högkonjunktur och en lågkonjunktur, innan det kan hållas en ny folkomröstning. Den tid det handlar om är drygt tio år.

ÖP pratade euro med sex personer på stan, och lite annat med ytterligare en.

Mer läsning

Annons