Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt från Frösö Handtryck samlas in

Har du gamla dukar, bonader eller gardiner från Frösö Handtryck liggandes i linneskåpet? Eller har du särskilda minnen kopplade till tryckeriets tyger?

På fredag samlas allt in när det arrangeras Öppet hus.

– Vi är intresserade av att se så mycket som möjligt av det som har tryckts på Frösö Handtryck, säger designchefen Katarina Hamilton.

Hon håller upp en vit handduk med en blå blomsterkorg i mitten. Handduken ska ha tryckts speciellt åt ett stort varuhus, men mycket mer än så vet hon inte.

Det ska det bli ändring på nu. På fredag arrangerar Frösö Handtryck Öppet hus och hoppas allt folk kommer vällande med gamla tyger, berättelser och bilder. Tygerna som samlas in ska sedan ingå i en utställning och minnena och bilderna ska förhoppningsvis leda till en bok som ska ges ut i samband med tryckeriets 70-årsjubileum om ett par år.

– Vilka arbetade här? Hur såg de gamla mönstren ut? Vad har sakerna från Frösö Handtryck spelat för någon roll i olika personers liv, frågar sig Katarina Hamilton.

När Frösö Handtryck gick i konkurs i våras var företaget på god väg att bli utsett till Économusée, en slags kvalitetsmärkning av hantverksföretag. 27 november invigs nu företaget som Économusée och det är inför den festen som gamla tyger ska samlas in. Samtidigt som Frösö Handtryck får sin kvalitetsstämpel ska en utställning med gamla alster invigas.

Allt är av intresse, och allt som lämnas in lämnas tillbaka till rättmätiga ägarna efter att utställningen avslutats i slutet av januari.

– Det här är för att det är en massa saker som jag inte vet om det här företaget, jag räknar med att bli överraskad, säger Katarina Hamilton.

På plats på fredag är även länshemslöjdskonsulenten Ingela Fredell, Karolina Nätterlund från Designcentrum, Katarina Widegren, grafisk designer för Économusée och så klart Katarina Hamilton.

Utställningen ska heta "Frösö Handtryck i mitt liv".

Fakta: Économusée är ett EU-projekt som syftar till att kvalitetssäkra hantverksföretag för att öka deras status och göra dem synliga för både turister och lokala kunder.

Sedan tidigare är två jämtländska företag utsedda till Èconomusée: Storsjöhyttan och Klövsjö gårdsbryggeri.

Frösö Handtryck får officiellt sin kvalitetsstämpling 27 november. Då invigs även utställningen "Frösö Handtryck i mitt liv".

På fredag samlas både tyger, berättelser och bilder från Frösö Handtrycks historia in.