Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt inte nattsvart på arbetsmarknaden

De sista månaderna har präglats av uppsägningar och varsel, men allt är inte nattsvart på arbetsmarknaden. Enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen beräknas en miljon rekryteringar genomföras i år.

Annons

I Jämtland finns just nu över 160 lediga jobb anmälda till platsbanken, varav 104 i Östersund. Flest lediga jobb finns inom försäljning, marknadsföring och inköp, närmare 30 stycken. Cirka 20 lediga platser finns inom hälso- och sjukvården. Just vårdyrken som kräver högskoleutbildning tillhör enligt Arbetsförmedlingen de yrken där det blir brist på arbetskraft, både på kort och lång sikt. Läkare, specialistsjuksköterskor och tandläkare nämns. Kock och kallskänkor är andra bristyrken, i länet finns det 24 lediga jobb inom restaurangbranschen. Inom administration, juridik och ekonomi finns också 24 lediga jobb.


I rapporten, som döpts till ”Var finns jobben?”, framgår att det kommer att finnas flest jobb inom tjänstenäringarna, hälso- och sjukvården samt skolan de kommande åren. Teknik och data är andra bristyrken, men där är det lite snårigt att förstå vad som menas med brist. Tillgången på jobb spås minska, vilket medför en ökad konkurrens om de jobb som finns. Men samtidigt har intresset för teknik- och datautbildningar på högskolan minskat kraftigt de sista tio åren. Det kan alltså vara svårt för arbetsgivare att hitta personal med den rätta kompetensen för dem.


Yrken inom service och handel är beroende av konsumtion. Där ser läget kärvare ut på grund av den rådande lågkonjunkturen, som gjort att folk och företag håller hårdare i plånboken. Även inom sjukvården har personalneddragningar aviserats på flera håll, trots det bedöms alltså rekryteringsbehovet som stort. Det beror främst på att utbildningsplatserna på högskolan varit för få för att matcha behovet av arbetskraft. Inom förskolan råder ett fortsatt stort rekryteringsbehov, det är stor brist på utbildade förskollärare. Det finns ett femtontal lediga lärarjobb i länet.

ELISABETH PETTERSSON
NA Media

namedia@na.se