Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt vanligare med löss

Den som reser ut i världen får vara beredd på att hitta nya inneboenden när de kommer hem igen. Just nu ökar vägglössen i Östersund och skadedjursbekämparna har fullt upp.

Skadedjursbekämparen Patrik Skoglund kliver in i sovrummet och låter blicken vandra över inventarierna innan han plockar fram en liten ficklampa. Han går fram till sängen och lyser sig koncentrerat igenom hela ovansidan av möbeln innan han vänder den upp och ned och fortsätter att granska undersidan.

Det han letar är vägglöss. En ohyra som blir allt vanligare i Östersund och som han och hans kollegor får larm om nästan dagligen nu för tiden.

– Vägglössen är ett problem som ökar i hela landet. Här i Östersund får vi ungefär fem eller sex larm i veckan nu och på riksnivå tog mitt företag emot hela 18 000 väggluslarm i fjol. säger Patrik Skoglund.

Det är resandet till varma länder som gör att lössen ökar. De följer med tillbaka i resenärernas väskor och bosätter sig sedan i närheten av resenärernas sängar så att de kan krypa upp och suga blod ur dem medan de sover. Handel med begagnade kläder och möbler kan vara ett sätt för dem att ta sig mellan hemmen när de väl är här.

– De brukar gömma sig i springor, veck och under sängben och är på det stora hela ganska lata. De vet att maten kommer till dem varje kväll och ser därför ingen anledning att gå hemifrån, säger Patrik Skoglund.

Själva lössen kan bli stora som äppelkärnor, berättar han och även om man inte lyckas hitta själva krypen brukar man ändå kunna se att de varit där genom avföringen de lämnat efter sig. Hittar man löss måste hemmet saneras för att de ska försvinna.

Efter en stund slår Patrik Skoglund av ficklampan och konstaterar att lägenheten han undersökt troligtvis är fri från vägglöss ändå.

– Jag kan med 99 procents säkerhet säga att det inte finns några här, så om innehavaren blivit biten av något så är det troligtvis något annat, säger han.