Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt vanligare med spåravgift för längdåkarna

I Lofsdalen tar man ut en obligatorisk avgift för att åka skidor i spåren. Plötsligt kostar det pengar. Det är en nymodighet som sprider sig i landet.

Annons

I bland annat Lofsdalen tar man numera ut en obligatorisk spåravgift för längdåkarna. Avgiften är på 50 kronor för en dag, 200 för en vecka och 400 för en säsong.

När man har betalat får skidåkarna en knapp som ska bäras synligt på kläderna när man åker i spåren.

För en trebarnsfamilj blir det cirka tusen kronor extra för en sportlovsvecka. Genom att ta ut en avgift hotas den svenska allemansrätten och har bland annat fått Sveriges Konsumenter att protestera.

– Det är inte förenligt med svensk allemansrätt och man kan heller inte avvisa någon som åker i spåret och som inte har betalt, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter.

Enligt henne, och de skidgäster som reagerat på avgiften, är det fel att tvinga på människor en obligatorisk avgift.

– Naturligtvis finns det kostnader att hålla spår, men den ska inte finansieras på detta sätt. Ur folkhälsosynpunkt borde det vara ett samhällsansvar. Dessutom borde kanske näringen i berörda områden hjälpa till.

– Man kan även ha en frivillig avgift, det är just man tvingar folk att betala som gör att vi anser det är fel.

På turistbyrån som säljer spårknapparna upplever personalen att det inte är många som klagar då de tvingas betala spåravgiften.

– De absolut flesta tycker att det är värt pengarna att åka på fina spår. Men visst är det någon enstaka som anser det borde vara gratis.

Spårchefen Bruno Sjöberg vid Lofsdalsspår, som underhåller skid- och skoterleder, menar att man har rätt att ta ut avgift. Kostnaden för all preparering och underhåll kommer den här säsongen att kosta någonstans mellan 1,5-2 miljoner kronor. Och någon måste betala.

– Vi erbjuder oerhört fina spår och jag uppfattar att de flesta betalar utan diskussion. Vi lägger ner mer resurser på skidspåren än skoterlederna och de gnäller inte trots att även de ska betala en obligatorisk avgift i Lofsdalen.

I Vemdalen och Funäsdalen tar man inte ut någon avgift i längdspåren.