Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allvarlig kanotolycka på Ånnsjön

Flera konfirmander var involverade i en stor kanotolycka på Ånnsjön på tisdagskvällen. Två av dem flögs till Trondheim, kraftigt nedkylda, med livshotande skador.

När räddningstjänsten larmades vid 17-tiden befarades flera personer ha drunknat och man förberedde sig på det värsta. Erik Forsell från Åre räddningstjänst var insatsledare på platsen. Han berättar att fjällräddning, polis, ambulans och helikopter från Trondheim larmades. Helikoptern från Trondheim hade dykare med sig och det fanns beredskap hos polisen för att påbörja ett eftersök.

– Vi måste tänka "worst case", det är långa avstånd så vi måste se till att dra resurser i tid.

När bilden klarnade visade det sig att det var två kanoter som kantrat utanför Klocka, strax väster om Ånn. Enligt Erik Forsell var det endast 3-5 grader varmt i vattnet.

– Det regnade och blåste relativt hårt och sjön är grund så det blir lätt vågor, trolig orsak är att de vält på grund av vågorna, säger Erik Forsell.

I ena kanoten befann sig tre konfirmander, alla pojkar. I den andra kanoten var det tre ledare som hade lyckats ta sig i land för egen maskin. Till en början fokuserades insatsen på att få upp pojkarna ur vattnet.

Den första pojken som hittades togs in med båt till land och flögs till Trondheims universitetssjukhus med en svensk helikopter. Han var medvetslös och kraftigt nedkyld, hjärt- och lungräddning påbörjades redan i räddningsbåten. Den andra pojken som räddades var nedkyld men vid medvetande, han fick åka ambulans till Östersunds sjukhus. Den tredje och sista pojken var kraftigt nedkyld och medvetslös, även där påbörjades hjärt- och lungräddning redan i räddningsbåten. Han flögs med norsk helikopter till Trondheim. De tre ledarna som stod på land var också nedkylda och fördes till Östersunds sjukhus för vidare vård. Alla hade flytväst på sig.

– Man märker att man behöver hjälp från alla håll vid stora händelser, säger Erik Forsell.

Alla inblandade ska vara från Stockholmstrakten och de befann sig i Ånn på ett konfirmationsläger när olyckan inträffade. Anhöriga till de drabbade ska ha kontaktats. Strax före 21.30 på tisdagskvällen meddelade Regionen att alla fyra som anlänt till Östersunds sjukhus med ambulans var vid medvetande och utan allvarliga fysiska skador.

Vid 15-tiden på onsdagen meddelades från universitetssjukhuset i Trondheim att de två pojkar som förts dit hade livshotande skador. Statusen var kritisk. En av pojkarna ska flyttas till Karolinska sjukhuset i Stockholm under dagen.

Livräddningssällskapets Varning: "Kallt vatten är väldigt förrädiskt"

Konfirmationsläger avbryts efter kanotolycka