Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ALMEDALEN: Förvirring om lokaljournalistiken

Man ska inte sparka på den som ligger, men eftersom liket snart är bortforslat kan jag säga som det är: Nej, demokratin kommer inte att lida någon stor förlust av att TV4 stänger sina regionala stationer.

Det inser den som sett en hel utsändning som innehållit ett eller två nyhetsinslag samt ett sport-. TV4 har aldrig svarat för finmaskigheten och knappast för grävandet heller.

Jag har sett och hört för många sändningar där exempelvis det senaste kvartalets konkursstatistik läses upp oanalyserad.

Få kan skilja regional- från lokaljournalistik och också tunga mediachefer tycks tro att det senare är att åka ut och intervjua i en by.

Ur ett riksperspektiv är det en brist att hela landet inte skildras för en nationell publik, men riksredaktionernas (och t o m regionalredaktionernas) bidrag till det samlade journalistiska utbudet om den egna kommunen för de boende i denna tidnings spridningsområde, var och är i bästa fall en nyckfull rännil.

Att presstödsutredningen inte landade i en teknikneutral ersättningsmodell är allvarligt. Och skattefinansierad public service löser inte frågan om finansieringen av verklig lokaljournalistik

Vid ett seminarium i Almedalen på måndagen ojade sig namnkunniga panelister över det digitala skiftet utan att borra i de åtgärder som sedan länge stått till buds:

Regeringen struntar i riksdagens beslut om slopad reklamskatt. Presstödet fick inte formen av ett digitaliseringsstöd. Moms på digital journalistik är fyra gånger högre än i papper. Journalistik anses inte vara public service om den inte görs i SR eller SVT.

Något behöver göras snabbt.