Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ALMEDALEN: S ser till höger om jobben

S ryckte under "sin" dag i Almedalen åt sig initiativet genom sitt förslag på ett tak för barngrupperna på dagis, men väljarna rankar jobbfrågan högst.

När Teknikföretagen under ett mycket välbesökt seminarium i Visbyregnet efterlyste svar av S kandidater till utbildningsminister (Ibrahim Baylan), arbetsmarknadsminister (Ylva Johansson) och näringsminister (Jenny Nilsson) var det mer av samma som levererades.

Det finns sedan Stefan Löfven tillträdde ingen hejd på formerna för handslag, samarbeten, samlingar och råd som ska inrättas. Löfven vill ju leda ett "innovationsråd" för näringslivet alldeles personligen.

Själva företagsklimatet, företagens förutsättningar för att växa och anställa, talar S gärna mindre om. Föreställningen hos S är att det är staten som sitter på nycklarna och smörjoljan för och till framtiden.

Såväl Baylan som Johansson blickade högerut på sina politikområden. Baylan har rimliga förväntningar på att komma överens om utbildningspolitiken med något eller några allianspartier om S vinner valet. "Synen på lärarnas villkor är inte ideologiskt särskiljande", underströk han.

Johanssons förslag till en reformering av arbetsförmedlingen borde inte heller bli en stötesten - hon sade att det är dags att göra upp med uppgiften för arbetsförmedlingen att vara ett "socialkontor light".

Men hur S omdöpta "plusjobb" - nu betitlade "extratjänster" - i kommuner och landsting ska undgå att tränga undan riktiga jobb (eftersom långtidsarbetslösa ska utföra precis samma arbetsuppgifter som ordinarie anställda) hade Johansson inga svar på.