Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alsen eller Västbygden eller båda?

I veckan har ÖP berättat om den skolstrid som blossat upp mellan Alsen och Västbygden.
Gärde-Tångeråsens byalag, Kaxås byalag, Västbygdens byalag och ett antal pensionärsföreningar ställde sig däremot bakom ett uttalande som kräver att ingen av skolorna får läggas ned.
Representanter från Alsen ställer inte upp på det.
– Ska vi ha en skola för byn eller våra barn? undrade Mats Mathiasson, ordförande i föräldraföreningen i Hovs skolområde.
– Det råder 100-procentig enighet bland föräldrar med barn i Hovs skola att det ska vara en hopslagning av skolorna i Alsenbygden. Och enda relevanta alternativet är att den skolan placeras i Alsen, sa Mathiasson.
Så här säger läsarna på OP.se.

Annons

n Ett litet elevunderlag och indragna lärartimmar bidrar till en försämrad kvalitet i skolundervisningen. Barnens utbildning bör gå före prestigen om var en eventuell sammanslagning ska bedrivas. Sedan får man titta på de lokaler som är bäst anpassad för detta ändamål. Det finns matbespisning, gymnastiksal och badhus i Alsen vilket det inte gör i Kluk.

Dessutom finns en utmärkt fungerande skolskjuts dessa sex kilometer som det rör sig om. Politikerna borde fatta ett snabbt beslut i denna fråga för att undvika de stridigheter som blir den tråkiga följden och som i slutänden kan påverka barnen.

n Naturligtvis vill alla behålla sina små byskolor. Men ska vi behålla både Hov och Västbygdens skolor så kan det nog bli så att vid nästa inbesparing så mister vi båda skolorna. Att vi i Västbygden slås ihop med Hov betyder bara en resväg på drygt en mil och att det blir praktiskt bättre. Barnen får fler kompisar och det är ju så att redan nu åker ju barnen till Hov för träslöjd och bad/gympa. Tänk till en gång till, det kanske inte är så dumt. Framför allt, skolan ska vara till för våra elever.

n Om föräldrar i Hov är missnöjda med sina barns situation i skolan kan de ju alltid flytta sina barn till Västbygden. Där är vi helt nöjda med hur det ser ut. Där finns visst matbespisning, de sitter inte i klassrummen och äter mat och bakar om någon nu trodde det.

Alsenborna ser inte heller längre än till bygränsen eftersom de ratar ett samarbete med Västbygden.

Nä vi har inget badhus, men vi har världens mysigaste skola med två toppenlärare som engagerar sig otroligt i varje barn. De offrar massor av sin fritid för att barnen ska få uppleva saker. De har alltid tid över för mig som förälder om jag behöver.

Dessutom har Västbygden mysig matsal med superbra personal. I den skolan vill jag att alla mina barn ska få gå, för deras skull. Heja Västbygden!

n Var finns logiken i att lägga ner skolan där barnantalet stadigt ökar, vad blir kostnaden för skjutsar? Tycker det är väldigt synd att Hov ska gå emot alla förslag till samarbete, är det att se till barnens bästa? Verkar mer som det är ”vi” vuxna som bara vill ha allt och inte släpper på några principer.

n Vi flyttade nerifrån landet och upp hit till Västbygden för drygt ett år sedan, och aldrig har jag sett så engagerad personal som i just Västbygden. de har alltid tid för mig som förälder, det förekommer ingen som helst mobbing på hela skolan/förskolan/fritids. Är inte detta något att ta i akt på? Ska inte skolan finnas för barnen? Visst kan det säkert finnas en fullt fungerade skolskjuts, men varför kan inte Alsenbarna då åka till Kluk om det nu är så lätt?!

Visst, vi har inget badhus, men vi har engagerade lärare och personal som gör allt för barnen och för att barnen ska få en bra utbildning, både när det gäller förskola och skola.

Varför ska det alltid uppmuntras till stora barngrupper? Uppfostrar vi grupper av barn eller individer? Nej, behåll skolan i Västbygden, annars kommer vi alla att förlora på det tyvärr.

n Diskussionen ska inte vara om vilken skola som ska vara kvar eller inte, inte vilka lärare som är bäst. Frågan är om föräldrarna ställer sig bakom att skolorna läggs ihop och sedan är det upp till kommunen att bestämma vilken som är lämplig att behålla inte föräldrarna. Vilka lärare som blir kvar då beror ju på hur länge de varit anställda inom kommunen. Lägg bykampen åt sidan innan vi tar ”ihjäl” varandra.

Jag tror inte någon av byarna står och faller på grund av skolorna. Kanske är det bättre för barnen att gå i samma skola när de ändå på fritiden ska var tillsammans genom idrottsföreningen.

Tänk till riktigt innan vi blir för hätska och spär på vår helt onödiga rivalitet.

Mer läsning

Annons