Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alsenbua öppnades igen

Med djupa rötter i Alsen känner Bror Grönlund ansvar för byn. I lördags öppnade han Alsenbua igen.

Timmarna före nyinvigningen moppade pensionären Siri Karlsson butiksgolvet. Hon beskriver Bror och hans fru Kerstin som något av hjältar för att de vågade ta steget och blåsa nytt liv i affären som varit stängd sedan september 2007.

– En matbutik betyder allt för byn. Det vet jag som är billös, säger Siri Karlsson.

Framtidstron spirar i Alsen. Bensinmacken, som drivs av byalaget, återinvigdes också i lördags. Och fotbollslaget, Alsenbygdens stolthet, spelar denna säsong division III–fotboll för första gången. Alsen spelar första hemmamatchen, mot Kubikenborg, på Bleckåsvallen 2 maj.

Bror och Kerstin Grönlund bor i Änge, men har sitt fritidshus mitt emot affären i Alsen. Och det var när paret satt ute på verandan på midsommarafton i fjol de började smida affärsplaner.

– Vi räknade bilar som stannade vid Alsenbua. Det blev 37 stycken under två timmar. Men det gick ju varken att handla eller tanka.

Kerstin Grönlund flyttade från Stockholm till Jämtland för 15 år sedan. Hon är ekonom och arbetar heltid på LRF–konsult i Östersund.

– Eftersom vi räknar med att ha öppet alla dagar i veckan får jag väl förutom att sköta papperen jobba helger i butiken. Men det ska bara bli kul. För affären är ju så efterlängtad av Alsenborna.

Bror Grönlund säger att väg 666 mellan Nälden och Mörsil efter ombyggnaden blivit något av en genomfartsled för turister sommartid.

– Vi räknar med en bra sommarhandel.

Kaféet i butikslokalen öppnades redan 1 mars.

Förutom ett bra utbud av livsmedel säljs det även djurfoder, fiskegrejer och mycket annat. Så det är en riktig lanthandel.

Bror Grönlund är besviken över att de i stort sett fått klara sig utan offentligt stöd för att starta verksamheten.

– Det enda vi fått är ett så kallat mikrolån från Almi. Men det var efter mycket tjat.

– Däremot blev det nobben från länsstyrelsen. Motiveringen var att Alsenbua ligger för nära affären i Kluk, säger Bror Grönlund.