Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alt-countryns nestor Mark Olson åter i stan

Lördagskvällen innebär en högtidsstund i alternativ-countryns tecken och bjuder även på premiär av Cujo is a cat som fullständig orkester.

Bland de band som definierade genren alternativ-country, är det nog ingen överdrift att säga att amerikanska The Jayhawks var ett av de mest tongivande. Under lördagskvällen kliver en av bandets grundare – Mark Olson upp på Gamla teaterns scen.

Kvällen innebär också ett uppträdande av det brittiska bandet Danny & the champions of the world, vars musik består av dna-spår från exempelvis The Band, Van Morrison och tidiga Eagles. Sångaren Danny George Wilson är gammal i gemet, och har turnerat och spelat in skivor i cirka 20 år. Men just detta band skivdebuterade 2008.

Samma år bildades duon Cujo is a cat som även de äntrar scenen denna kväll. Bandet utgörs av makarna Alexandra och Robin Lindqvist, och grunden i deras material består av andras låtar. Men de kallar sig inte ett cover-band.

– Vi kallar oss för ett tolknings-band. För vi stuvar om litegrann och gör egna infallsvinklar på låtarna. Vi väljer låtar som vi tycker är väldigt bra, och det skulle kännas konstigt att då göra låten likadant. Det blir mer spännande, utmanande och roligt att utforska vad man kan göra mer med låten. Jag tycker att vi lyckas ganska bra, säger Alexandra.

Men även egen musik har på sistone börjat förekomma i bandets repertoar.

– Vi har en låt nu, som Robin har skrivit. Men då är texten tagen från Pussy Riot och ”Fuck you Putin”-kampanjen. Låten heter ”Death to prison”.

Lördagens spelning innebär dock att duon expanderas till ett helt band – något som då sker för första gången.

– Det ska bli väldigt spännande, och jag känner i nerverna att det pirrar, säger Alexandra.

Bland musikerna i bandet märks Ellen Sundberg, som både är aktuell med ny skiva och inbokad för minst 50 spelningar som medlem i Doug Seegers kompband.

Cujo is a cat fick nationellt genomslag med videon till låten ”DJ ease my mind”. ÖP var först med att uppmärksamma historien kring hur Robin klippt ihop videon från en samling 8-millimetersfilmer som han hittat. Mysteriet kring vem den lilla flickan i filmerna var, fick sin lösning när Lotta Bromée sedan berättade om det hela i radioprogrammet P4 Extra. Uppmärksamheten ledde också till att Cujo is a cat fick uppträda på Guldägget-galan i Stockholm.

Låten är givetvis en av de som Cujo is a cat spelar denna kväll.

• Gamla teatern, lördag 17 maj. Insläpp klockan 18.45.