Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alternativ till kreosot behövs


Kreosot används till impregnering av järnvägsslipers och el- och telefonstolpar. Kreosot är uppsatt på EU:s lista över farliga kemikalier, eftersom det är cancerframkallande och innehåller flera hälsofarliga substanser.

Därför är det viktigt att hitta ersättningsprodukter till kreosot. Nu är det tillåtet att använda kreosot inom EU fram till 1 maj 2018.

Det är inte möjligt att förbjuda kreosot enbart i Sverige. När ämnet är tillåtet i övriga EU skulle det inte minska användningen av kreosot i landet.

Förbud eller beskattning av kreosot skulle dessutom riskera att ett stort antal jobb i Kälarne, men också i Hälsingland och Dalarna skulle försvinna. Det är orter som redan har en svag arbetsmarknad, varför nedläggning skulle få betydande konsekvenser för orterna.

Vi måste också ha tillgång till el- och telefonstolpar i landet. Olika stormar under senare år har visat att man snabbt behöver få fram dem så att elavbrottet blir så kortvarigt som möjligt.

Oavsett om EU förlänger tillståndet att använda kreosot eller inte, måste samhället stödja utveckling bort från kreosot mot nya, ogiftiga ämnen. Frågan måste utredas ordentligt, innan några beslut tas, så att alla berörda har goda möjligheter att komma med sina synpunkter.

Marie Nordén (S), Gunnar Sandberg (S)

riksdagsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel