Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alx-debut i Nascar redan i mars – svensk tvplanerar sändning

Alexander Danielsson får debutera i Nascar tidigare än beräknat.

Redan 16 mars blir det körning av och det dessutom i Bristol – en av säsongens mest spektakulära banor.

Annons

Den Jämtlandsfödde 31-åringen var tänkt att debutera under sensommaren, men tävlingsstarten har blivit kraftigt tillbakaflyttad.

Anledningen är att teamet Creation-Cope, med teamchefen Andy Woolgar, har en ny sponsor som gärna vill använda Danielsson som förare.

– Jag känner mig bokstavligen som ett barn dagen före julafton, säger Alx, som åker till till USA redan om sju dagar.

En extra krydda runt debuten är att svensk TV, enligt Danielsson, jobbar på att sända loppet i Bristol. Detta genom den amerikanska kanalen Speed som sänder direkt från tävlingarna i USA.

Loppet i Bristol handlar inte om den högsta divisionen i Nascar utan om Pro Series. Konkurrensen och nivån är dock mycket hög. Fjolårets lopp i Bristol vanns av förre F1-föraren Nelson Piquet Jr.

Teamägaren Derrick Cope – som kört tävlingsbil i 33 år – sammanfattar utvecklingen vad gäller turerna i Alx Danielssons nya Nascarkarriär.

– Hans historia i Nascar har så här långt varit lite av en saga. Han dök upp här, lyckades imponera på oss och nu ska han redan göra debut i Nascar. Det är också väldigt kul att han får göra debut just på Bristol. Att jag själv kör tävling inte bara samma helg utan samma dag (i Nationwide Series) är pricken över i för oss båda två. Vi blir teamkompisar, säger Cope i ett pressmeddelande.

Den goda relationen mellan Danielsson och teamet har förstås påskyndat debuten.

– Teamet och jag har verkligen klickat. När vi körde testerna var det som att vi känt varann hela livet, berättar Alx.

Bristol Motor Speedway är en klassisk ovalbana på blott 800 meter.

– Bristol har vissa likheter med banan jag testade på i Florence med undantag för att Bristol har 30 graders dosering och 160 000 sittplatser. Arenan har smeknamnet Colosseum och det är lätt att förstå varför, säger Alx.

Utgångsläget, eller förväntningarna, är förståeligt nog inte att jaga topplaceringar just nu.

– Vi är rörande överens om att detta första race handlar om att samla erfarenhet och att lära sig köra med hjälp av en "spotter" (en person som via radiokommunikation berättar var de övriga förarna befinner sig i förhållande till sin egen bil).

En "spotter" är extremt viktig eftersom Nascarbilarna inte har vanliga backspeglar. Med tanke på att det kan vara så många som 43 bilar i ett lopp och banorna ibland bara är 800 meter långa (som i Bristol) är det förstås viktigt att ha kontroll på läget runt sin egen bil.

Vi kan väl avsluta med att försöka ge ett exempel på varför Nascar är så ohyggligt populär i USA. Prispengarna är närmast astronomiska.

Enligt uppgift ligger prispotten per tävling mellan 30 och 95 miljoner kronor...